Eerste RUG-studenten gestart met masteropleiding in Drachten

Nieuws | 6 maart 2020

De eerste studenten van de nieuwe masteropleiding Mechanical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen beleefden woensdag 4 maart hun vuurdoop bij Innovatiecluster Drachten. Bij BD maakten ze kennis met de hightechbedrijven waar ze dit najaar starten met hun afstudeeropdracht.

Een historisch moment. Alleen al omdat het de eerste stappen zijn van de ‘universiteit van het Noorden’ in Drachten. Na de zomer start het tweede(afstudeer) jaar van de tweejarige masteropleiding Mechanical Engineering met Smart Factories & Advanced Instrumentationen en het eerste jaar van Process Design for Energy Systems en Materials for Mechanical Engineering. Voor het eerste jaar mikt de universiteit op zestig studenten voor de gezamenlijke vier tracks.

Superinteressant

,,De studenten hebben vanmiddag kennisgemaakt met onze hightechbedrijven en zetten nu een eerste stap naar een mooie afstudeeropdracht Smart Factories en Advanced Instruments’’, vertelt programmamanager Joost Krebbekx. Ter voorbereiding hebben de studenten hun voorkeur kenbaar gemaakt voor het bedrijf waar ze willen afstuderen. ,,Maar sommigen zijn weer aan het twijfelen gebracht door de presentatie van Joost Zeilstra, manager mechanische ontwikkeling bij BD. Hij vertelde over de wereld van ‘zijn’ medische systemen. En de gesprekken met de aanwezige R&D-managers van de andere bedrijven maakten het er ook niet makkelijker op.’’ Student Tijs vatte het kort en bondig samen: ,,Tjee, ik dacht dat ik niks met de medische sector had, maar dit is superinteressant!’’.

Zien is geloven

De studenten maakten verder kennis met de vraagstukken die binnen de bedrijven leven op het gebied van productie. Aan de hand van 5 archetypen zijn vraagstellingen gepresenteerd waar de studenten mee aan de slag kunnen. Een ander onderdeel van de middag was een tour door het R&D-centrum van BD. ,,Want zien is geloven!’’, aldus Krebbekx. De studenten Advanced Instruments hebben hier hun gedachten kunnen aanscherpen terwijl de studenten Smart Factory – na een korte wandeling – bij Whisper Power oog-in-oog stonden met drie stations-assemblagelijnen waar verschillende soorten generatoren gemaakt worden. Krebbekx: ,,Whisper Power heeft de behoefte om een stap in de richting van Industry 4.0 te maken. De kandidaten kunnen hier een mooie bijdrage aan leveren.’’

De komende twee maanden geven de studenten en de bedrijven verder invulling aan de eerste opdracht, de zogenaamde designopdracht. Op 31 augustus worden ze bij hun afstudeerbegeleiders van de bedrijven verwacht.

Over de mastertrack

De masteropleiding Mechanical Engineering valt onder de Faculty of Science and Engineering en biedt de studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories. Dit jaar wat dat uitgebreid met de richtingen Process Design for Energy Systems, en Materials for Mechanical Engineering. Na het afronden van de master mogen de studenten de ir-titel voeren. Studenten Smart Factories volgen hun tweede studiejaar in de het ICD Shared Facility Center in Drachten met colleges en onderzoek. Daar worden ze samen met de hightechbedrijven opgeleid om intelligente, samenhangende en op maat gemaakte productieprocessen te ontwerpen voor de fabriek van de toekomst. Krebbekx: ,,Binnen vijf jaar moet dit uitgroeien tot een volwaardige opleiding. De belangrijkste drijfveer van de universiteit en onze bedrijven is bachelorstudenten perspectief geven van een vervolgopleiding en loopbaan in Noord-Nederland.’’