Aan de slag met Predictive maintenance en Condition monitoring in de maakindustrie van Noord Nederland

Activiteit

23-05-2024

Aan de slag met Predictive maintenance en Condition monitoring in de maakindustrie van Noord Nederland

 • 13:00 - 17:30
 • SKILL - Philips terrein
 • Drachten

Op donderdag 23 mei organiseert het Innovatie Cluster Drachten, in samenwerking met de Nederlandse AI Coalitie en FME een bijeenkomst over de toepassing van Condition monitoring en Predictive maintenance in de maakindustrie van Noord Nederland. Sprekers van diverse bedrijven uit onze regio nemen ons mee in praktijk cases, de resultaten hiervan en de uitdagingen bij implementatie. In een panelgesprek gaan we vervolgens dieper in op waar we staan met deze kansrijke toepassing van data en Artificial Intelligence (AI) en hoe we als Noordelijke regio hierin met elkaar volgende stappen kunnen zetten. Het event wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Nl Ai Coalitie Logo Rgb Original Nl
Fme Logo 1
Predictive maintenance en Condition monitoring in de maakindustrie
Predictive maintenance en Condition monitoring in maakindustrie

Een van meest kansrijke toepassingen van data en AI in de maakindustrie is Condition monitoring en Predictive maintenance. Hierbij voer je onderhoud niet preventief uit met vaste tijdsintervallen, maar aan de hand van de op data en AI gebaseerde inzichten en voorspellingen. De potentiële impact van deze vorm van ‘slim onderhoud’ in de maakindustrie is groot. Stilstand is immers kostbaar en risicovol, er is een tekort aan technisch geschoold personeel en we kunnen hiermee bijdragen aan verduurzaming.

Maar hoe implementeer je Condition monitoring en Predictive maintenance in jouw productieprocessen en bij jouw ‘assets’, hoe haal je het optimale uit de beschikbare data en wat betekent het voor jouw medewerkers? Op deze en andere vragen gaan we in tijdens het interactieve programma van dit event.

Programma:

13:00 – 13:30 Ontvangst met koffie / thee

13:30 – 14:30 Presentaties:

 • Navigating Predictive Maintenance for Operational Excellence – door Daniel Caljouw, Interim grouplead Maintenance en Production Engineering bij Philips en Thanasis Naskos, Chief Innovation Officer bij Atlantis

In this presentation, Daniel Caljouw and Thanasis Naskos delve into the realm of predictive maintenance, offering practical examples and valuable lessons learned from the collaborative efforts of Philips and Atlantis. Discover how their close partnership has driven technological advancements, tackled challenges, and optimized predictive maintenance solutions to meet the diverse needs of modern industries. Gain valuable insights into overcoming obstacles, enhancing data quality, and maximizing analysis results to elevate maintenance practices and drive operational excellence.

 • Bright ideas. Better glass – door Sjoerd van der Zwaan, Chief Technology Officer bij Xpar Vision

Sjoerd van der Zwaan vertelt over hoe kunstmatige intelligentie de klanten van Xpar Vision helpt om efficiënter te produceren en hun kwaliteit te verbeteren. Hiervoor heeft Xpar Vision een eigen digitale roadmap, waarbij AI een belangrijke strategische plaats in neemt.

14:30 – 14:45 Korte pauze

14:45 – 15:45 Presentaties:

 • Op weg naar 0-ongeplande stilstand – door Mark Peters, Innovatieversneller Smart Industry bij IJssel Technologie

In een inspirerend verhaal met voorbeelden uit de praktijk, neemt Mark Peters,  Innovatieversneller Smart Industry bij IJssel Technologie, je mee in de wereld van Online Monitoring & Predictive Maintenance. Hoe ga je met de enablers  van de 4e industriële revolutie: Smart sensors, Digitalisering, Connectiviteit en Artificial Intelligence op weg naar 0-ongeplande stilstand? Welke stappen worden gezet van ambitie naar resultaat en welke disciplines zijn daarbij nodig? En hoe verandert daarbij de wereld van de onderhoudsspecialist in het veld en van de onderhoudsspecialist in de cloud?

 • Monitoring and diagnosing the LOFAR telescope system health – door Sarod Yatawatta, System researcher in signal processing, optimization and machine learning bij Astron

Sarod Yatawatta will discuss how AI can be used to monitor the hardware and software used in the LOFAR radio telescope system. Astron can use AI to isolate problems such as hardware failure and external interference and also to predict the quality of the end result (observed data) under such situations.

15:45 – 16:15 Netwerk pauze

16:15 – 17:00 Panelgesprek:
Met de sprekers, andere experts op dit gebied en de deelnemers in de zaal gaan we in gesprek over waar we nu staan met Condition Monitoring en Predictive Maintenance in de maakindustrie in Noord Nederland. Wat werkt en wat niet, waar zitten de uitdagingen en wat betekent dit voor onze organisaties, medewerkers en studenten. En daarnaast: wat kunnen wij met elkaar doen om als maakindustrie in de regio Noord Nederland hierin een volgende stap te maken, in implementatie en opschaling. Deelnemers aan het panel zijn:

 • Daniel Caljouw – Interim grouplead Maintenance en Production Engineering bij Philips 
 • Thanasis Naskos – Chief Innovation Officer bij Atlantis
 • Sjoerd van der Zwaan – Chief Technology Officer bij Xpar Vision
 • Mark Peters – Innovatieversneller Smart Industry bij IJssel Technologie
 • Sarod Yatawatta – System researcher in signal processing, optimization and machine learning bij Astron
 • Klaas Dijkstra – Lector computer vision and data science bij NHL Stenden
 • Hendrik Jan Hoekstra – Senior policy advisor bij Firda

17:00 – 17:30 Afsluiting en netwerkborrel

17:30 Einde event