Principia Prijs 2020

Activiteit

09-11-2020

Principia Prijs 2020

  • 09:00 - 17:00
  • Drienerlolaan 5, 7522 NB Enschede
  • Enschede

Bedenk een oplossing met dammetjes, waarmee het water op een aardappelakker niet wegstroomt maar behouden blijft. Donderdag 19 november buigen studenten Mechanical Engineering van de Universiteit Twente zich over deze vraag, tijdens de tweede editie van de Principia Prijs. Het winnende team verdient 3000 euro.

Principia Prijs: studenten Mechanical Engineering bedenken oplossing voor Dewulf

Schermafbeelding 2020 10 13 Om 17.35.54 1
Erosion-Stop van Dewulf

Dit jaar organiseert Principia, de alumnivereniging van werktuigbouwkundige ingenieurs van de Universiteit Twente, deze brainteaser samen met de hightechbedrijven van Innovatiecluster. Hightechbedrijf Dewulf brengt de casus in, waar de studenten een dag lang hun hersens op mogen kraken. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Innovatiecluster Drachten en leden van Principia en de Universiteit Twente beoordelen de slimme oplossingen.  

De casus

Gebieden met heuvelachtige percelen aardappels hebben bij hevige regenval last van afspoeling. Veel aarde spoelt dan weg met als gevolg dat wegen en sloten blokkeren. In een aantal landen is hierdoor de verplichting ontstaan voor akkerbouwers om afspoeling tegen te gaan. Dewulf heeft hiervoor een systeem ontwikkeld dat dammetjes of drempels maakt tussen de zandruggen met aardappels. Met deze drempels wordt voorkomen dat water en nutriënten wegspoelen. Dewulf noemt het systeem de Erosion-Stop.

De Erosion-Stop wordt op de landbouwmachine gemonteerd die de ruggen maakt waarin de aardappels groeien. Het systeem werkt met een centrale as die door een hydraulische motor wordt aangedreven. Voor iedere rij wordt een schep bediend. 

Nu is er vraag naar een systeem om drempels te maken die per rij in- of uitgeschakeld kunnen worden. Vooral de buitenste rijen kunnen zo via GPS worden in- en uitgeschakeld. Dit voorkomt dat er dubbele drempels op de buitenste rijen gemaakt worden. Door dubbele drempels rijden de buitenste wielen van de pootmachines en de trekker niet meer over drempels. Het resultaat is dat de machine stabieler loopt en het comfort voor de chauffeur toeneemt. 


Onderzoeksvraag 

Bedenk een systeem dat drempels kan maken tussen aardappelruggen en per rij in- en uitgeschakeld kunnen worden. De hoogte en de afstand tussen de drempels moet ingesteld kunnen worden. Focus op een systeem voor 4 rijen. 


Eisen 

Dewulf stelt nog aanvullende eisen aan het systeem waar de studenten rekening mee moeten houden. De belangrijkste zijn dat het in- en uitschakelen op afstand moet kunnen gebeuren, dat de afstand tussen de drempels ingesteld kan worden, dat het systeem niet te zwaar is en dat de kostprijs maximaal 10 procent hoger is dan het huidige systeem.

Principia Prijs 

Sinds vorig jaar is de Principia Prijs weer nieuw leven ingeblazen. Samen met studievereniging Isaac Newton organiseert Principia deze inhoudelijke wedstrijd voor studenten Mechanical Engineering. Lees meer over de Principia Prijs 2019.