SRON

Maak kennis met...

SRON is het Nederlandse expertise-instituut dat voor doorbraken in ruimteonderzoek zorgt.

SRON Netherlands Institute for Space Research ontwikkelt baanbrekende technologie en geavanceerde ruimte-instrumenten om fundamenteel onderzoek te doen op het gebied van astrofysica, aardwetenschappen, exoplaneten en technologie. Als nationaal kennisinstituut adviseert SRON de Nederlandse overheid en co├Ârdineert – vanuit wetenschappelijk oogpunt – nationale bijdragen aan internationale ruimtemissies.

Sron Groningen

It’s not rocket science, it’s space science.

SRON, opgericht in 1983, is het Nederlandse nationale kennisinstituut voor wetenschappelijk ruimteonderzoek. Het is een onderdeel van NWO. Sinds de oprichting van het instituut door universitaire groepen heeft SRON – vaak in een leidende rol – belangrijke bijdragen geleverd aan de instrumenten van missies van de grote ruimtevaartorganisaties ESA, NASA en JAXA. Deze bijdragen hebben de nationale en internationale ruimteonderzoeksgemeenschappen in staat gesteld het universum te verkennen en de atmosfeer en het klimaat van de aarde te onderzoeken. Als landelijk kennisinstituut stimuleren we de samenwerking tussen wetenschap, technologische instituten en het bedrijfsleven.

Ruimte-instrumenten

SRON ontwikkelt bijvoorbeeld spectrometers en uitlees- en besturingselektronica voor internationale ruimtemissies. De door SRON ontwikkelde ruimte-instrumenten geven onder meer kennis over de evolutie van het heelal, zwarte gaten en de atmosferen van exoplaneten en van onze eigen aarde. De ruimte is een ideale locatie om zowel het universum als de aarde te observeren. Veel van de straling van het heelal dringt niet door in de atmosfeer van de aarde en daarom hebben astronomen ruimtetelescopen nodig. Deze telescopen bieden aardwetenschappers ook de brede blik die ze nodig hebben om de atmosfeer van de aarde te bestuderen.

Samenwerking

De ingenieurs ontwerpen en realiseren unieke onderzoeksinstrumenten en ruimte-instrumenten. Ze werken nauw samen met de eigen wetenschappers, maar ook met partners uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. SRON beschikt over state-of-the-art ontwerp-, fabricage-, montage- en integratiefaciliteiten. SRON heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Contactgegevens

Landleven 12
9747 AD Groningen