Fryslân DOK ‘Go North, young man!’

In de media | 7 april 2021

Hoe kunnen jongeren zich inzetten voor de ontwikkeling van het platteland? En hoe houden ambitieuze jongeren in Friesland perspectief op een goede baan en een goed thuis, zodat ze niet naar de Randstad hoeven te verhuizen? De Fryslân DOK ‘Go North, young man!’ is te zien op 10 april bij NPO2 en op 11 april bij Omrop Fryslân.

De titel van deze Fryslân DOK is geïnspireerd op de jonge helden die het westen van Amerika gingen ontdekken: ‘Go West, young man!’ Een uitdrukking uit een andere tijd. Maar ook voor Friese jongeren lag de toekomst lang in het westen des lands. Als je jong bent en je wilt wat, moet je vooral níét op het Friese platteland blijven hangen. Hop, de Afsluitdijk over – dáár liggen de kansen, dat is de toekomst. Wat achterblijft zijn ‘de blijvers’. Geen kwalificatie waar de ambitie vanaf spat. Er vallen woorden als ‘braindrain’ en ‘leegloop’. Hoe houden we talentvolle jongeren in Friesland?

Beklimmers
In de serie ‘Beklimmers van het vlakke land’ gaat Fryslân DOK op zoek naar initiatieven op lokaal, kleinschalig niveau, maar bedacht vanuit grote ideeën en idealen. Na afleveringen over landschap, natuur, landbouw, gezondheid en ‘het dorp van de toekomst’, staan in deel zes de jongeren centraal. Volgens Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen juist jongeren bouwen aan vernieuwing en kunnen ze de regio ontwikkelen.

Hightech
In 1950 kwam Philips naar Drachten en bracht veel werkgelegenheid met zich mee. De multinational is nu onderdeel van het ICD, het Innovatiecluster Drachten, dat bestaat uit 24 hightechbedrijven uit Noord-Nederland.
Zo’n onderneming is ZIUZ uit Gorredijk. Eigenaar Gerrit Baarda studeerde en werkte eerst in het Westen, maar kwam terug naar Fryslân en begon een bedrijf in videoherkenning. Het bouwt software voor de politie en ontwikkelt medische apparatuur voor ziekenhuizen.
Het familiebedrijf Ventura Systems in Bolsward maakt busdeuren, heeft 200 man personeel, en klanten in meer dan 40 landen. Eigenaar Bas de Nooijer heeft behoefte aan slimme jongeren en denkt dat de ‘maakindustrie’ weer helemaal terugkomt van de lagelonenlanden.
Jelte Steur uit het Friese dorpje Tjerkwerd is afgestudeerd in Delft als industrieel ontwerper en werkte bij Philips in Amerika. Maar hij wilde zijn kinderen in Friesland laten opgroeien. Hij bedacht en ontwikkelde een handige beker om uit te eten en probeert nu zijn ‘Riser’ succesvol in de markt te zetten.

Uitzending Fryslân DOK: ‘Beklimmers van het vlakke land’ deel 6: Go North, young man!
Zaterdag 10 april, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 11 april 13.10 uur)
Zondag 11 april, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Fryslân DOK wordt Nederlands ondertiteld