5 jaar Innovatiecluster Drachten

Nieuws | 5 maart 2019

We werken samen met alle MBO en HBO techniekopleidingen in het Noorden en de Rijksuniversiteit Groningen aan speciale studierichtingen en aantrekkelijke stages voor technische talenten. Door academische studenten naar Drachten te halen voor een deel van de mastertrack Mechanical Engineering, komen zij gemakkelijker in aanraking met onze hightech MKB-bedrijven. Dat faciliteren wij graag met ons hightech shared facility-gebouw op het Philipsterrein. Zo ervaren de studenten dat je voor een interessante en uitdagende technische carrière gewoon in Noord-Nederland kunt blijven.

Samenwerkingspartners

Inmiddels is onze samenwerking landelijk opgevallen en beschrijven de economen van ING ons ‘ecosysteem’ als economische motor voor de regio. We werken samen met:

  • alle techniekopleidingen op MBO, HBO en WO-niveau en talloze studieverenigingen,
  • lokale en regionale overheden,
  • overkoepelende organisaties voor basisonderwijs in Fryslân, 
  • talloze samenwerkingspartners waaronder FME, RoSF, IWCN, TopDutch, Dutch Technology Week, Technet, VNO-NCW-Noord, et cetera.

Toekomst

Werken bij onze bedrijven betekent bijdragen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Wij noemen dit de ‘Big 5 van de High Tech’: 3D metal printing, Remote sensoring en big data, Robotics, Visual intelligence en All electric propulsion. Dat doen we door de modernste product-, ict,- en procestechnologieën te gebruiken of waar nodig zélf te ontwikkelen. Dat kan door de unieke pre-competitieve samenwerking van onze R&D-afdelingen.

Het resultaat is meer dan 50 nieuwe productintroducties per jaar wereldwijd. Producten die onder andere mensenlevens redden, de bediening van complexe systemen kinderlijk eenvoudig maken en producten die zijn afgestemd op de individuele wensen en behoeften van consumenten en die data toegankelijk maken om de kwaliteit van voedsel te verbeteren.

Onze samenwerking vormt ‘The heart of the smart factory region’ van Noord-West Europa.