Bert Garlich nieuwe CEO ZiuZ

Nieuws | 9 januari 2017

Gerrit Baarda (l) en Bert Garlich (midden) in gesprek met Henk Smid van Variass tijdens de presentat

Bert Garlich (1969) is sinds twee jaar eindverantwoordelijk voor de Medical businessline van ZiuZ. Onder zijn leiding is dit bedrijfsonderdeel verder uitgebouwd en zorgen nieuwe distributeurs voor verdere wereldwijde groei. In 2016 ziet een nieuw, compact controleapparaat voor voorverpakte medicijnzakjes het licht: de IRIS. Nu bedient het high tech bedrijf uit Gorredijk ook de markt voor zogenaamde kleinverpakkers van medicijnen in vooral Aziatische landen. Voor zijn overstap naar ZiuZ geeft Bert leiding aan diverse bedrijven in de IT- en telecomsector na afronding van zijn studie Technische Innovatiewetenschappen aan de TU Eindhoven. Baarda en Garlich kennen elkaar uit de tijd van de gezamenlijke onderzoeksprojecten op de HTS in Hilversum.

Energie

Met deze opvolging gaat Gerrit Baarda (1969) weer terug naar de basis van ZiuZ: het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van visuele technologie met wereldwijde impact. Zo is het in 2002 ook begonnen toen ZiuZ werd opgericht door Gerrit en Ed van den Brand. Na een succesvolle groei met producten voor de forensische politiewereld en de apothekersmarkt, is er nu een andere bedrijfsvoering en bedrijfsleiding nodig. ,,Ik ben blij en trots dat ik het bedrijf zover heb kunnen opbouwen”, vertelt Baarda, ,,maar ik zie dat dit ZiuZ in handen van Bert beter tot zijn recht zal komen voor verdere groei”.  Baarda vindt het gewoon minder leuk om veel tijd kwijt te zijn met managen. ,,Ik wil mijn energie weer steken in het vanaf nul ontwikkelen van nieuwe producten. Met Bert aan het roer heb ik daar mijn handen volledig voor vrij.”

Smart Health

ZiuZ heeft ambitieuze plannen voor de verdere toepassing van slimme visuele technologie in de gezondheidszorg. Zo maken artsen en medisch specialisten volgens Garlich steeds vaker gebruik van foto- en videomateriaal. ,,Wereldwijd zien we dat door het gebruik van geavanceerde cameratechnieken diagnoses kunnen worden gesteld zonder operaties. Denk bijvoorbeeld aan het groeiende gebruik van MRI/PET/CT scanners, endoscopen en pilcamera’s, waardoor het te analyseren foto- en videomateriaal een toenemende overload aan informatie geeft.” Medisch specialisten kunnen volgens eigen onderzoek van ZiuZ krachtige tools gebruiken om foto’s en video’s snel en automatisch te doorzoeken. ,,Samen met medisch specialisten werken we inmiddels aan enkele innovatieve ‘smart health’ producten. We bouwen hierbij voort op eerder ontwikkelde producten.” 

Horizon 2021

Met de druk op de zorgkosten en een toenemend aantal zorgvragers is het voor medisch specialisten en andere medewerkers in de zorg bijna ondoenlijk om de toenemende hoeveelheid materiaal nog te kunnen verwerken. Baarda: ,,Hulpmiddelen om weer overzicht te krijgen in de enorme brij aan beeldmateriaal en om te helpen de diagnostische analyses te versnellen, zijn erg welkom. En dat is precies het werkterrein waarop wij onszelf al bewezen hebben.” Volgens Baarda is ZiuZ niet alleen functioneel in staat om producten te maken die precies doen waarvoor ze nodig zijn, maar maken zij vooral producten die aansluiten bij de werkprocessen van hun klanten. Baarda: ,,Wij hebben onder de noemer ‘Horizon 2021’ een vijfjarenplan uitgewerkt om ook succesvol te worden in de nieuwe richting van ‘smart health’. Met Bert aan het roer van ons bedrijf en voor mijzelf weer alle tijd om met onze technici nieuwe producten te ontwikkelen, zie ik een mooie toekomst voor ZiuZ.”