Bezoek aan Maritiem Instituut Willem Barentsz

Nieuws | 31 maart 2016

Tijdens een bezoek, woensdag 30 maart, aan Maritiem Instituut Willem Barentsz hebben vertegenwoordigers van Innovatiecluster Drachten en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) de samenwerking verstevigd. Met presentaties van onder andere de scheepssimulatoren waarmee studenten leren varen, lieten Gerrit van Leunen, directeur van de zeevaartschool en Hans Drijfhout directeur van de sectie techniek van de NHL hun gast kennismaken met het werk van de school. Twee lectoren, Hielke van Dijk (serious gaming) en Jaap van de Loosdrecht (Computer Vision and Data Science), toonden aan de hand voorbeelden hun samenwerking met het bedrijfsleven.

Serious gaming

Hielke van Dijk: ,,Je wilt als bedrijf een combinatie maken van je mensen en de smart systems. Als je een fabriek gaat automatiseren wil je de kennis van de huidige operators in het nieuwe systeem stoppen, maar dan heb je nieuwe operators nodig die alert zijn en de fabriek naar een volgend niveau kunnen brengen. De verbinding maken tussen mensen en high tech systems, dát is wat we doen met serieus gaming.”” 

Onderwijs versus bedrijfsleven 

In de gesprekken kwam naar voren dat de school en de bedrijven graag willen samenwerken, maar dat de verschillende (bedrijfs)culturen elkaar moeten leren verstaan. Hans Drijfhout, directeur instituut Techniek: ,,Het ritme van het onderwijs en de dynamiek van het bedrijfsleven moeten we op elkaar afgestemd krijgen. Dat begint met elkaar leren kennen en dat hebben we vandaag gedaan””.