Een digitale MBO Ontdekkingsreis!

Nieuws | 28 april 2021

Voor MBO studenten die studeren in de richting van ICT aan één van de ROC’s in het noorden werd een virtuele bijeenkomst georganiseerd, de MBO Ontdekkingsreis door Samenwerking Noord met als doel de studenten te inspireren en informatie te geven over de mogelijkheden voor doorstuderen of het vinden van de juiste stageplek of baan.

Tijdens dit digitale event werd een blik gegeven in de IT-wereld. MBO’ers die reeds werkzaam zijn in de IT vertelden over hun ervaringen en succesvolle ondernemers gaven een blik in hun wereld en werkzaamhedenInnovatiecluster Drachten gaf een goed beeld van de Innovatieve high-tech bedrijven in het noorden. 

Slechte ideeën zijn juist goed

Tijdens de introductie nam Rico Bakker de studenten mee in ‘de kracht van een slecht idee’. Hij bedoelde hiermee dat je door de juiste vragen te stellen en je aandacht op iets anders te vestigen je juist in staat bent om écht vernieuwend te zijn. Hij liet zien hoe je beperkingen en slechte ideeën om kunt zetten in een voedingsbodem voor innovatie.

Waarom gaat het nog niet altijd goed en crashen Tesla’s?

Marc de Bruin, werkzaam bij RDW en verantwoordelijk voor type goedkeuringen en ontheffingen, onder andere voor zelfrijdende voertuigen zoals Tesla liet in zijn toespraak zien hoe het kan dat een Tesla toch kan crashen. Deze auto zit vol met allerlei hulpmiddelen om het rijden te vergemakkelijken. Maar het systeem is nog niet 100% betrouwbaar.

Zo blijkt dat er nog veel getest wordt aan de computertechniek en intelligentie. In een demo werd getoond wat de computer in de auto aan informatie verwerkt en welke conclusies het voertuig verbindt aan de beelden van de camera’s rondom een Tesla en waarom die conclusies eigenlijk ‘logisch’ zijn. Er zijn nog te veel factoren waardoor een fout zo gemaakt wordt door de Tesla en waarom je als bestuurder nog steeds alert moet zijn. Maar wie weet is dit in de toekomst allemaal opgelost….

De mens en machines versmelten

Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten gaf een presentatie over de connectie met de wereld door autonome high-tech systemen, zoals de Tesla of bijvoorbeeld het Amazon robotkarretje die pakketjes tot aan de deur brengt (Last mile delivery).

‘De mens en machines versmelten’ zei Joost, die dat aan de hand van specifieke voorbeelden kon onderbouwen.

ICD is connectie met de wereld door autonome high-tech systemen
Joost Krebbekx bij MBO Ontdekkingsreis met Samenwerking Noord

Armen en handen

Wanneer we kijken naar de mens dan zijn we in de technologie al vrij ver met een vervanging of in ieder geval extra hulp voor onze zintuigen. Zo hebben we  3D geprinte handen om producten aan de lopende band op te pakken. Deze handen kunnen sneller bewegen doordat het materiaal en constructie veel lichter is maar je kunt bijvoorbeeld ook solderen en schroeven met een veilige robothand (zgn. Cobot).

Ogen

De ‘ogen’ in de digitale wereld zijn camera’s waarmee we automatische waarnemingen mee kunnen doen. Om te zien of iets bijvoorbeeld goed of fout is. We kunnen observaties uitvoeren met speciale nachtkijkers en fouten opsporen met detectie camera’s voor pillen of bacteriën detecteren op basis van herkenning, waardoor levens gered kunnen worden.

Neus

Als ‘neus’ zijn sensoren ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld de melkkwaliteit gemeten kan worden en ook de gezondheid van de koe. Of een multisensor ruimtetelescoop met een straal van 300 km waarmee je diep in de ruimte kunt kijken. En vanuit de ruimte kunnen we met hele geavanceerde instrumenten de aarde onderzoeken door middel van satellieten. 

En dan zijn er ook ‘neuzen’, sensoren die  glasmetingen doen. Glassplinters, die mogelijk aan de binnenkant eruit kunnen springen, worden waargenomen dwars door gesmolten glas. Zo wordt voorkomen dat je glassplinters binnen krijgt wanneer je een biertje drinkt. 

Hersenen

Van elk flesje worden razendsnel 3 foto’s gemaakt met een oog sensor die de foute flesjes er op die manier uitfiltert. De opslag van al deze foto’s kun je als de hersenen zien, gezien de hoeveelheden data die gebruikt wordt in zo’n computer.

Maar ook de schotelantennes van Astron kunnen we vergelijken met onze hersenen. Één schotelantenne verzamelt namelijk al meer informatie in een jaar dan het hele internet in Nederland bij elkaar. En Philips heeft een eigen health cloud met data opslag waar miljoenen IP- adressen van gebruikers opgeslagen zijn waarmee gezondheidspatronen bestudeerd worden.

Voeten en benen

Als vervanger voor onze voeten en benen is er een zogeheten exoskelet. Dit is een uitwendig skelet dat mensen kan ondersteunen bij bewegen en waarmee extra dingen gedaan kunnen worden die een mens normaal niet kan, zoals 450 kg tillen. 

En in de transport zien we steeds vaker de automatisch geleide voertuigen die in de fabriek voor het transportren van goederen zorgt. 

Mond – spraak

Gaat het over spraak dan kun je binnenkort terecht bij de RUG voor een Master Voice technologie, deze studie gaat over het aansturen van systemen middels spraak of juist andersom: het systeem praat tegen jou. Zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van human machine interfaces gaande.

De toekomst is dichtij

Ben je geïnteresseerd in deze technieken maar ook in maatschappelijke problemen dan zit je bij onze high-tech bedrijven van het Innovatiecluster Drachten goed. Zo kunnen we gezamenlijk een aantal maatschappelijke problemen aanpakken zoals honger, gezondheid, de kwaliteit van water, schone energie, climate action, maar ook op het gebied van vrede en goede beveiliging. 

En dat allemaal in Noord-Nederland: de toekomst (van jou) is dichterbij dan je denkt!

Ik wil graag meer informatie