Girlsday 12 april 2024 bij Philips, BD, Hytrans, Astron, SRON, Resato en Photonis

In de media | 16 april 2024

Op 12 april 2024 kwamen jonge meiden tussen de 10 en 15 jaar samen bij innovatieve bedrijven zoals Philips Drachten, BD, Hytrans, Astron, SRON, Resato en Photonis voor de jaarlijkse Girlsday. Dit evenement, een initiatief van VHTO, is ontworpen om meiden kennis te laten maken met de fascinerende wereld van techniek, bèta en ICT.

Inspirerende activiteiten bij toonaangevende technologiebedrijven

BD, samen met Hytrans Systems uit Lemmer, organiseerde een interactief programma bij hun productielocatie in Drachten. Zo’n 90 meiden werden verwelkomd en konden hier een kijkje nemen bij de productie en zelf technische opdrachten uitvoeren. Een van de hoogtepunten was het zelf maken van een glasvezellichtwaaier, waarbij ze direct het resultaat van hun werk konden zien. Ook werd er uitleg gegeven over hoe de machines van BD bijdragen aan het onderzoeken van bacteriën. Buiten verzorgde Hytrans Systems een indrukwekkende workshop over ‘High Water Pressure’, die veel interesse wekte onder de deelnemers.

Een diepe duik in het ruimteonderzoek bij SRON

Bij SRON doken 57 meiden van drie middelbare scholen uit Leiden en Groningen in de wereld van het ruimteonderzoek, bij het Kapteyn Instituut en NOVA. Deze interactieve dag bood de jonge deelnemers een kans om te experimenteren met licht, te solderen en te werken met satellietdata. Vrouwelijke rolmodellen uit de sterrenkunde, aardonderzoek en planeetonderzoek deelden hun ervaringen en lieten zien hoe vrouwen een cruciale rol spelen bij het ontwikkelen van instrumenten voor telescopen en satellieten, zoals de James Webb Space Telescope, de toekomstige Plato-telescoop en de ALMA-telescoop.

Een rondleiding bij de Blaauw Sterrenwacht, onder begeleiding van Marit Bonne van VHTO, was een ander hoogtepunt van de dag.

Girls go Technic’ bij Resato en Photonis

Resato organiseerde samen met Photonis de ‘Girls go Technic‘ dag, waarbij in drie workshops inzicht werd gegeven in verschillende technische disciplines. De deelnemers keken door nachtkijkers bij Photonis, maakten kennis met hogedrukapparatuur bij Resato High Pressure en leerden bij Resato Waterjet over de techniek achter het snijden met een watersnijmachine. Bij Resato Hydrogen Technology werd zelfs de productie van waterstoftankstations verkend.

Philips Drachten inspireert jong talent

Op de ontwikkel- en productielocatie bij Philips in Drachten werden ongeveer 200 meisjes verwelkomd door Esther Vredeveld, R&D program manager Female Depilation, en Ineta Stankute van Physics, Materials & Chemistry. Zij deelden hun passie voor techniek en leidden de meiden rond door de innovatieve faciliteiten van OneBlade. De deelnemers konden hun eigen stuiterbal en telefoonhouder maken en waren bijzonder enthousiast over het zelf samenstellen van een raceauto met de OneBlade Intimate-aandrijving, die ze vervolgens konden testen op een speciaal aangelegde racebaan.

Een unieke benadering van Girlsday en wetenschapseducatie bij ASTRON

ASTRON organiseerde hun Girlsday op een andere datum dan de landelijke Girlsday en was betrokken bij het internationale project ‘Sharing a Baseline’. Dit project, in samenwerking met andere radioastronomie-instituten, is gericht op het vergroten van de wetenschappelijke kennis (‘science capital’) van leerlingen. Tijdens een bezoek van scholieren van Wolfsbos Hoogeveen aan ASTRON, dat deel uitmaakt van dit project, werd een radioverslag gemaakt door RTV Drenthe. Dit bezoek en de inspanningen van Astron helpen leerlingen om een beter begrip te krijgen van wat wetenschap inhoudt en wat je ermee kunt doen.

Jessica Dempsey, directeur bij Astron, benadrukte in een videoverslag van RTV Drenthe de noodzaak van meer vrouwen in de wetenschap, een boodschap die aansluit bij de doelstellingen van Girlsday. Bekijk het videoverslag hieronder.

Media-aandacht en sociale media

De dag trok ook de aandacht van media, met RTV Noord die verslag deed van de enthousiaste reacties van de deelnemers. Hoewel sommigen aangaven dat het leuk was om te doen, twijfelden zij of een carrière in techniek iets voor hen is. Dit benadrukt het belang van initiatieven als Girlsday om jonge meiden meer vertrouwd en enthousiast te maken over technische beroepen.

Links voor meer informatie

De feedback en ervaringen van de dag werden vastgelegd en gedeeld via sociale media. SRON postte bijvoorbeeld een terugblikvideo op hun kanalen, waarmee ze een breed publiek bereikten. Voor meer informatie over de activiteiten en reacties van de deelnemers kun je de volgende links raadplegen:

De inzet van deze bedrijven en de passie van de medewerkers maken Girlsday tot een onvergetelijke ervaring en een krachtig platform voor de toekomstige generaties vrouwen in de techniek en wetenschap.