High Tech safari over product lifecycles

Nieuws | 25 september 2022

Op 20 september vond er een High Tech safari plaats met zo’n 50 studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Tijdens deze safari, die in het teken stond van de levenscyclus van een product, brachten ze een bezoek aan de bedrijven Comecer, Philips en Sparck. 

Bij Comecer gaf Sjors de Leeuw een lezing over productontwerp en productie, gevolgd door een rondleiding in het bedrijf waar systemen worden ontwikkeld voor de farmaceutische industrie en nucleaire geneeskunde. Sjors gaf ook aan dat er veel aandacht wordt besteed aan gebruiksvriendelijkheid, materiaalgebruik  en vormgeving. De eerste indruk is altijd belangrijk, maar bovenal moet het product veilig zijn. Dit lukt alleen als je alle disciplines bij het productieproces betrekt, zodat de verschillende teaminspanningen op elkaar zijn afgestemd.

Bij Philips kregen de studenten uitleg over technische producttesten en gebruikerstesten. Erik Engels, Group Lead Quality Development Grooming & OneBlade bij Philips vertelde iets over de eisen waaraan een product zoals een scheerapparaat moet voldoen om voldoende robuust en veilig te zijn voor het dagelijks gebruik. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat iedere gebruiker anders met het apparaat omgaat. Karen den Besten, Group Leader Product Research Centre bij Philips legde uit hoe Philips te werk gaat bij gebruikerstesten: hoe testen we nieuwe producten op basis van wat gebruikers van deze producten vinden? Hoe weten we zeker dat een product beter is dan een van de voorgaande producten of die van een concurrent? Tenslotte gaf Eric Sloot, Senior Production System Architect bij Philips een presentatie over hoe robots kunnen helpen bij de productie. Daarna volgde een rondleiding door de fabriek, waarbij de studenten in vijf groepjes werden verdeeld. Ze bezochten onder meer de productiehallen en de ruimte waar de gebruikerstesten plaatsvinden, de zogenaamde ‘Marathonsalon’.

Volgens de studenten en hun begeleiders waren de presentaties en rondleidingen zeer geslaagd, omdat het goed aansloot bij hun opleiding en ze een goed beeld gaf van hoe het er in de praktijk aan toegaat. 

Comecer - ICD Safari Hanze Hogeschool
Studenten Hanze Hogeschool bij Comecer
Rondleiding Comecer Hanze Hogeschool - ICD Safari
Een kijkje achter de schermen bij Comecer
Philips Drachten - SKILL met Hanze Hogeschool
ICD Safari - IPO Hanze Hogeschool - SKILL Philips
Safari IPO Hanze Hogeschool - SKILL Philips
Lecture Hall Philips - SKILL
Lecture Hall Philips – SKILL