High Tech Safari TFV Francken

Nieuws | 25 januari 2023

Op 20 januari 2023 vond er een High Tech Safari van het ICD plaats. Zo’n 80 studenten van studievereniging TFV Francken werden hartelijk verwelkomd in Drachten. 

Onder begeleiding van hun professor in technische natuurkunde en assistent bezochten zij de ICD-bedrijven Philips, NTS Norma, BD en SRON. Ook volgden zij een lezing op het gebied van materiaalkunde, waarin onderwerpen als metaal, polymeren en spuitgieten belicht werden. Het onderwerp sloot mooi aan bij hun minor in materiaalkunde. De aanwezige vertegenwoordigers van bedrijven gaven presentaties die wat meer ingingen op de praktijk. Daarna kregen de studenten een rondleiding over hoe materialen verwerkt worden; frezen, spuitgieten, decoreren (kunststoffen worden ook gelakt en bedrukt).

Het was een geslaagd bezoek, er werden gevarieerde vragen gesteld en tijdens het brainstormen kwamen de studenten met goede oplossingen voor bepaalde technische problemen.

Enkele reacties van de studenten

Voordat ik op deze excursie ging had ik eigenlijk niet echt een idee wie of wat ICD was en hoe groot ze zijn. Ik vond het erg interessant om te zien en te horen hoe deze high-tech bedrijven te werk gaan en waar ze mee bezig zijn. In combinatie met het vak Materials Science dat we volgden, vond ik het heel boeiend om te horen hoe de theorie die we geleerd hadden, bij deze bedrijven echt in de praktijk toegepast wordt en er onderzoek naar gedaan wordt.

Christian Berg

Het verbaasde me hoeveel techniek er achter een scheerapparaat zit. Ik had eerst verwacht dat het gewoon een paar simpele onderdelen waren, maar ik zat er ver naast. Zoals mijn gids tijdens de rondleiding door de Philips werkplaats al aangaf was de fabriek veel te groot om in een klein uur te doorlopen. Het was verrassend grappig om te zien hoe zelfrijdende robots dingen verplaatsen in de werkruimte. 

De rondleiding bij NTS was erg interessant. Het leek meer aan te sluiten bij het vak waar we voor geleerd hebben. Er werd vertelt over de verschillende materialen en hoe ze die heel nauwkeurig bepaalde vormen geven.

Siem Kuijpers

De excursie naar ICD was een mooie afsluiting en toevoeging van het vak materiaalkunde. We kregen uitleg over wat ICD allemaal doet, rondleidingen van verschillende afdelingen en lectures over het onderzoek dat gedaan wordt. Het was bijzonder om te zien hoe een bedrijf zo ver verwijderd van de Randstad zoveel impact kan hebben op innovaties in materiaalkunde.

Charlotte Broekmeulen

Note van professor Vaclav Ocelik

Thank you for organizing the Safari. As course coordinator I did not have to spend much time preparing for this day.
All the reflections from students were very positive. Speakers were very competent, flexible in their time management and handling student’s questions well. Deviding the students into groups with two main topics was an excellent idea. We should repeat this in future, but then we should probably reserve an entire day, due to lack of time to realize the whole program.

Img 0960
SKILL Safari TFV Francken
Img 0964

Foto’s zijn genomen door Martijn van Zutphen en Sytze de Graaf.