High Tech Safari voor Isaac Newton

Nieuws | 18 januari 2022

Op 18 januari vond er een digitale High Tech Safari plaats voor Isaac Newton. Vanuit deze studievereniging voor Mechanical Engineering van de TU Twente namen 15 studenten deel. De Safari stond in het teken van moderne technologieën op het gebied van robotica, 3D-printen, hernieuwbare energie en Big data.

Het programma bestond uit een korte introductie over Innovatiecluster Drachten met 23 aangesloten bedrijven en een aantal presentaties door ICD-bedrijven. Samenwerking tussen de hightechbedrijven en instellingen in Noord-Nederland maakt innovatie mogelijk. Om dat te doen, maken de bedrijven gebruik van het gezamenlijke Shared Facility Center in Drachten. Thom Pijper van Philips gaf een presentatie over Robotica en 3D-metaalprinten en waar deze onderwerpen samenkomen. Het gebruik van robots maakt het mogelijk om reguliere handelingen te doen waardoor je efficiënter kunt werken. De voordelen van 3D-metaalprinten ten opzichte van conventionele productietechnieken werden toegelicht met concrete voorbeelden uit de industrie. Zo maken de bedrijven binnen ICD gebruik van 3D-printtechnieken zoals selective laser melting, waarmee metalen kunnen worden geprint en multi jet fusion, waarmee kunststoffen geprint worden. Ook gaf hij twee voorbeelden van toepassingen voor deze technieken: het vervaardigen van complexe matrijzen voor spuitgieten en end-of-arm gereedschappen voor robots. 

Om de presentaties interactief te maken, konden de studenten via de chat antwoorden geven. 

Jendrik van Dijk van Resato gaf een presentatie over waterstof en hernieuwbare energie. Resato heeft twee waterstoftankstations in Nederland. Hij legde uit dat er geen gevaren zijn bij het gebruik van waterstof voor het tanken van auto’s. Ook stelde hij de studenten vragen over wat er gebeurt wanneer je een auto vult met waterstof. Door het opvullen loopt de warmte op en moet je de installatie koelen tot -40 graden Celsius. Dat is cruciaal om het proces in evenwicht te brengen.

Paula Fusiara van Astron sloot de presentatieronde af met een lezing over 3D-printen en Big data. De safari eindigde met een High Tech pubquiz, waarbij de studenten onderling streden om de winst. De winnaar ontvangt een leuke prijs!

Wil je ook meewerken aan high-tech projecten en problemen oplossen voor de toekomst op gebied van climate action, beveiliging, schone energie, kwaliteit van het water, gezondheid en vrede? Neem dan eens een kijkje op onze vacature en stage pagina: icdrachten.nl/vacatures of icdrachten.nl/stages