High Tech Safari voor studenten Technische natuurkunde 

Nieuws | 31 maart 2022

Op 22 maart vond de High Tech Safari plaats voor studenten van de Studievereniging voor Technische Natuurkunde ‘Johannes Diderik van der Waals’ uit Eindhoven. Dit was een bijzonder safari, omdat het de eerste was sinds de coronapandemie.

Martijn Favot, R&D manager bij WhisperPower, beet het spits af en ontving de studenten in hun grote showroom waar hij ze meenam in de wereld van off grid energiesystemen, net-onafhankelijke elektrische systeemoplossingen door middel van energiezuinige en omgevingsvriendelijke componenten. Deze componenten worden toegepast in lage-emissie stroomsystemen voor de internationale maritieme, mobiele en off-grid markten. Martijn vertelde over de nieuwste innovaties en hoe je met de combinatie van duurzame bronnen, batterijen en back-up systemen betrouwbare oplossingen kunt leveren. Ook de nieuwste mogelijkheden op het gebied van remote sensoring kwamen aan bod (het op afstand monitoren van de prestaties), zoals bij de RHS-trucks in het Verenigd Koninkrijk die rondrijden voor bevolkingsonderzoeken.

Ook kregen ze een kijkje in de fabriek van WhisperPower in Drachten, waar ze langs de montagelijnen van single en double pistonsystemen, ruimtes voor functietesten en het grote warehouse werden geleid, van waaruit wereldwijde leveringen plaatsvinden. Hier konden ze de hardware letterlijk zien en voelen. 

Img 3317
Img 3318

Winand Slingenbergh, Additive Manufacturing Engineer Grooming & Beauty bij Philips gaf een presentatie over wat de activiteiten van het ICD en de aangesloten bedrijven zijn. Ook deelde hij allerlei nieuwe inzichten over 3D-metaalprinten. Winand heeft een MSc in Applied Physics aan de RuG en begon met 3D-printen als hobby. Inmiddels werkt hij al ruim zeven jaar op professionele basis met 3D-printen. Hij vertelde over de samenwerking met verschillende ICD-bedrijven op het gebied van 3D-printen, metaalprinten, plastics printen en ‘design for additive’ en legde uit wat de theorie achter de diverse toepassingen is en welke voordelen ze hebben. In de praktijk komt het neer op heel veel testen en dingen uitproberen. 

Winand - Philips
Whisper power ICD lecture
Img 3332

Na deze lezing vertrok de groep richting Dwingeloo waar Johan Pragt, Group Coordinator bij ASTRON een presentatie gaf over Big data in astronomie in combinatie met Intellectueel eigendom. Daarna volgde een rondleiding in twee groepen. Een groep ging het lab in voor een kijkje in antennes, elektronica en high-speed data computing onder leiding van Gijs Schoonderbeek, Instrument Engineer bij ASTRON. Johan ging met de andere groep naar het LOFAR-testveld. LOFAR, oftewel Low Frequency Array is de huidige enorm grote radiotelescoop van ASTRON. De LOFAR-telescoop bestaat uit tienduizenden antennes, verspreid over Nederland en Europa, die radiogolven uit het heelal opvangen. Met de twee soorten antennes worden radiogolven opgevangen tussen 10 en 80 Megahertz en 120-250 Megahertz (de radio FM-band van 88-110 MHz is weggefilterd vanwege verstoring).

De studenten hadden geluk. Geheel onverwacht kwam de oude Dwingeloo Telescoop in beweging, omdat er een medewerker bezig was met het tracken van een satelliet. Het was een zeer indrukwekkend beeld. 

Daarna volgde een rondleiding in twee groepen. De ene groep besteedde aandacht aan de onderwerpen elektronica en high-speed data computing, onder leiding van Gijs Schoonderbeek, Instrument Engineer bij Astron. Johan nam de andere groep mee naar buiten richting de telescoop en het LOFAR-testveld. LOFAR, oftewel Low Frequency Array is een radiotelescoop van Astron. De LOFAR-telescoop bestaat uit duizenden antennes die radiogolven uit het heelal opvangen. Er zijn twee soorten antennes: de sprietjes en de antennes in de zwarte dozen, die respectievelijk radiogolven tussen 10 en 80 Megahertz en 120-250 Megahertz opvangen.

De studenten hadden geluk. Ze kregen geheel onverwacht een bewegende telescoop te zien, omdat er een medewerker bezig was met het tracken van een satelliet. Het was een zeer indrukwekkend beeld. 

De studenten waren erg enthousiast over deze interactieve safari, die hen veel nieuwe inzichten bood.

Img 3320
Img 3321
Img 3325