Hightechsafari studievereniging Atlantis

Nieuws | 2 maart 2020

‘Wij maken een combinatie van techniek met maatschappelijk belang’

,,Sick! Impressive. Wow! Really? Is that possible with a 3D printer?’’ Zomaar enkele reacties van studenten van studievereniging Atlantis. Dinsdag 25 februari beleefden zij een hightech safari bij onze bedrijven.

Opgericht in 2013 is studievereniging Atlantis de jongste studievereniging op de Universiteit Twente. Ze hoort bij het bachelorsprogramma Technology and Liberal Arts and Sciences (ATLAS). ,,Wij zijn een nieuw soort studievereniging en maken een combinatie van techniek met maatschappelijk belang’’, vertelt Commissioner of External Affairs Renzo Besseling. Samen met 20 studiegenoten is hij op hightechsafari bij onze bedrijven.

Indruk

Komend uit een regio met veel technische startups en bekend met de laatste technieken zijn de studenten desondanks onder de indruk van de 3D metaal- en polymeerprinter in het ICD Shared Facility Center op het Philipsterrein. ,,Prachtig om te zien dat we in Nederland deze techniek beheersen. Eerlijk gezegd wist ik niet dat 3D printen zoveel mogelijkheden had’’, onthult Besseling. De safari start bij Philips met een bezoek aan het ICD Shared Facility Center en een lezing door NTS Norma over 3D printing. Daarna brengen de studenten een bezoek aan Quadient (voorheen Neopost) om te zien hoe sensoring en big data worden toegepast in de automatische inpakmachine voor grote webwinkel. Na de lunch reizen de studenten per touringcar naar XPar Vision in Groningen. Hier horen ze een verhaal van Sander de Jong, Lead Development Engineer, over het meten van de glaskwaliteit van flessen met sensoren op het moment dat ze net geblazen en nog gloeiend heet zijn. ASTRON sluit de safari af met een verhaal van Technology Transfer Officer Ronald Halfwerk en Competence Group Leader Johan Pragt over hoe met ‘super big data’ wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan in het heelal.

Maatschappelijk belang

Niet alleen deze maar ook andere ICD-bedrijven zijn volgens Besseling interessant voor de studievereniging. ,,Onze studenten combineren creativiteit met sociale wetenschappen en engineering en hebben interesse in duurzaamheid. Dat maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven die naast mooie producten ook een maatschappelijke impact willen hebben. Enkele hightechbedrijven in Noord-Nederland zijn zeker een goede partij voor ons om mee samen te werken.’’