De helpende hand van een robot in de horeca of als koffie assistent

Nieuws | 3 februari 2021

‘Kunnen robots een handje meehelpen in de horeca’ was de vraag van de opdrachtgever voor studententeam ‘Wijnig mis mee’ van Hogeschool Windesheim in Zwolle. 
Tijdens de Bedrijfsprojectweek Engineering en Design werden in één week diverse opdrachten voor het bedrijfsleven uitgevoerd door tweedejaars studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Logistics Engineering, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Industrieel.

De studenten werkten multidisciplinair in twee concurrerende groepen, elk bestaande uit zes studenten, waarbij rekening werd gehouden met de vereiste deskundigheid.

Eerste samenwerking met Hogeschool Windesheim
Voor Innovatiecluster Drachten was het de eerste samenwerking met Hogeschool Windesheim.
De oproep aan het bedrijfsleven luidde ‘heeft u een technisch vraagstuk waarvoor binnen uw organisatie de tijd ontbreekt of waarvoor u een frisse blik nodig heeft? De focus ligt hierbij op duurzaamheid en de fabriek van de toekomst.
Vanuit Innovatiecluster Drachten werden 2 opdrachten gegeven door Philips Drachten en Beenen.

Projectteam ‘Wijnig mis mee’ liet in een goed onderbouwde online presentatie de mogelijkheden zien hoe je met een opzetstuk voor de UR5 cobot de arm geschikt kunt maken voor het inschenken en overhandigen van wijn- of champagneglazen.

Gekeken werd naar hoe de wijn of champagne ingeschonken kan worden en hoe de hoeveelheid bepaald kan worden. Hoe pakt de robothand de fles of het glas vast en hoe weet de hand de locatie van het glas?
Drie verschillende structuren werden vervolgens door het team uitgelicht en het eindproduct werd in 3D gepresenteerd.

‘Erg leuk dat er gebruik is gemaakt van de studie en dat jullie je verdiept hebben in de diverse mogelijkheden’ zegt Eric Sloots van opdrachtgever Philips Drachten. Hij gaf complimenten aan de studenten over de uitwerking, mooie schetsen en de creatieve oplossing!

Ur5 cobot
UR5 cobot

Benieuwd of we deze robot terug gaan zien bij een opening of event.

Teamwerk
‘We kenden elkaar niet, we hadden meerdere meningen maar zaten al snel op één lijn en een goede taakverdeling wat leidde tot samenwerken met een mooi resultaat.’ Aldus Stef de Jonge, Thomas Kolsters, Stan Bruins, Bernd Schuitert, Ayoub Maagoul en Jip de Kam.

Met dank aan Philips Drachten, Eric Sloot (opdrachtgever vanuit Innovatiecluster Drachten)
Begeleider Windesheim: Tom de Vries
Jury: Egon van der Veer (directeur Domein Techniek Windesheim), Harwin Reemeijer (Vitens),Thom Verwater (Beenen), Leonie Zwiers en Joost Krebbekx (ICD)

Koffie met gemak, bediening door een ‘koffie assistent’

Efficiënter werken met het genot van een kop koffie
Bestel je koffie van achter je bureau en laat je bedienen door de robot, dat is het idee achter de ‘the coffee assistant’. Van een slimme onderzetter met één druk op de knop ontvang je keurig je kopje koffie. Slim en efficient. Je kunt doorwerken en verliest geen tijd met het heen en weer lopen naar een koffieautomaat of koffiecorner.

De jury maakte zich nog wel even zorgen over de temperatuur van de koffie. Maar de studenten van Hogeschool Windesheim gaven aan dat de robot een maximum van 4 kopjes rondbrengt en de meest efficiënte route kiest. Je koffie blijft dan warm, ook wanneer je achter in het gebouw zit.

Door middel van wifi kan er gecommuniceerd worden met de robot en wordt je bestelling voor een koffie met melk en suiker doorgegeven en neemt de robot gelijk een cappuccino voor je collega mee. En dit alles kan hij zonder morsen.

Omron Techman TM
Omron Techman TM

Het financiële plaatje werd duidelijk in kaart gebracht, maar of de kosten opwegen tegen de baten valt nog te bezien. Wel kan er efficiënter gewerkt worden.

Complimenten van Joost Krebbekx, ICD, ‘het ziet er strak en mooi uit’ zegt hij. Ook de multidisciplinaire opzet is duidelijk te zien. 

Met dank aan:
Studenten van Hogeschool Windesheim: Niels Ekkel, Bart Gerritsen, Justin Treep, Dennick Kok, Jordy Verberne, Marc van ’t Hul
Opdrachtgever vanuit Innovatiecluster Drachten: Beenen, Thom Verwater
Begeleider Windesheim: Geert Heideman
Jury: Eric Sloot (Philips), Anne-Jaap Deinum (FME), Geert Heideman, Richard Rosing, Leonie Zwiers, Joost Krebbekx (ICD)