ICD Safari met studievereniging Astatine

Nieuws | 21 mei 2021

S.A. Astatine is een studievereniging voor studenten Advanced Technology en Nanotechnology aan de Universiteit Twente. Een internationale vereniging zonder winstoogmerk die de studenten (en personeel) van geavanceerde technologie en nanotechnologie ondersteunt bij het creëren van een gemeenschap, het creëren van kansen voor persoonlijke ontwikkeling en het evalueren van het curriculum. Dit gebeurt door middel van een combinatie van zowel educatieve als buitenschoolse activiteiten.

Robots die flexibel zijn in werkuren en reguliere handelingen doen waardoor je efficiënter kunt werken. Wanneer zet je een robot in en wat is het kantelpunt om processen te automatiseren? En wat is het voordeel van 3D printen? Deze onderwerpen werden behandeld in de masterclasses Robotica en 3D printen vanuit de bedrijven Beenen, BD Kiestra en Philips. De studenten van studievereniging Astatine volgden deze lectures online bij Innovatiecluster Drachten (ICD).

Thom Pijper, projectleider bij Philips vroeg de studenten wat 3D metaalprinten precies inhoudt en wat het verschil is met conventionele productietechnieken. De voordelen van 3D printen werden toegelicht met concrete voorbeelden uit de industrie. 

SLM system van SLM Solutions
SLM system van SLM Solutions
MJF-systeem van HP
MJF-systeem van HP
End-of-arm gereedschap
End-of-arm gereedschap
Spuitgietmatrijs
Spuitgietmatrijs

Zo maken de bedrijven binnen ICD gebruik van 3D-printtechnieken zoals selective laser melting, waarmee metalen kunnen worden geprint en multi jet fusion, waarmee kunststoffen geprint worden.

Thom gaf twee voorbeelden van toepassingen voor deze technieken: het vervaardigen van complexe matrijzen voor spuitgieten en end-of-arm gereedschappen voor robots. Helder uitgelegd Thom, de studenten waren enthousiast!


Beenen - Industrial Automation

Martijn Kuiper van Beenen weet veel over Robotica, hij gaf een uitgebreide presentatie en vertelde dat huidige stagiaires werken aan het R&D project ‘FFF’, wat staat voor Flexible production Fit for Future. Hierbij worden verschillende stappen in de automatisering onder de loep genomen. Zo wordt o.a. gekeken of een robot bijvoorbeeld iets op kan pakken en verplaatsen naar een andere locatie. Of een robot die een item vanuit een bepaald formaat doos overhevelt naar een ander formaat doos. Het doel van deze onderzoeken is om processen zo flexibel mogelijk te maken.

Robotica
Robotica

De belangrijkste vraag die je eigenlijk zou moeten stellen, zei Martijn “hoe past een robot het beste in het proces en het concept. Daarbij moet je je afvragen hoe snel iets moet gaan en om hoeveel producten het gaat.” Zo kies je het juiste gereedschap of hulpstuk voor het werk wat gedaan moet worden.

Verschillende studenten stelden enkele vragen die wat meer de diepte ingingen. We konden hieruit opmaken dat ze het in ieder geval een interessant onderwerp vonden waar ze zeker weer iets van geleerd hebben!
Bedankt Beenen voor jullie bijdrage.

BD Kiestra, Drachten
BD Kiestra, Drachten

Vanuit BD te Drachten had Antons Prokopenko een interessante presentatie over enkele cases en sprak o.a. over Robot simulatie software en het automatiseren van processen waarvoor hij van de studenten vele ‘thumbs up’ kreeg.

“Met onze producten maken we niet alleen meer monsters maar zijn we ook efficiënter en kostenbesparend.”, zegt Antons.

De vraag die wel eens gesteld wordt of mensen hun baan verliezen door de komst van een robot beantwoorde Antons “dat het is natuurlijk nooit leuk is om je baan te verliezen, maar wanneer één persoon zijn of haar baan verliest, bedenk dan ook hoeveel mensen je daarvoor kunt redden door het gebruik van robots doordat processen efficiënter verlopen en er een hogere productie gerealiseerd kan worden met gebruik van robotica.”

Met deze technieken kunnen we een bijdrage leveren aan de gezondheid en maatschappij. 

De masterclasses werden geëindigd met een high-tech pub quiz waar soms nog wel wat lastige vragen tussen zitten maar ook enkele weggevers 😉

De winnaar, deze keer iemand uit Friesland ontvangt een leuke prijs!

Wil je ook meewerken aan high-tech projecten en problemen oplossen voor de toekomst op gebied van climate action, beveiliging, schone energie, kwaliteit van het water, gezondheid en zelfs vrede? Neem dan eens een kijkje op onze vacature en stage pagina: icdrachten.nl/vacatures of icdrachten.nl/stages

BEKIJK DE VACATURES