Innovatie en Duurzaamheid Schitteren tijdens Mini-Symposium “Smart en Circulair in de Regio”

Nieuws | 22 februari 2024

In een inspirerende bijeenkomst die onlangs plaatsvond, kwamen ongeveer 70 deelnemers samen voor het mini-symposium “Smart en Circulair in de Regio”, georganiseerd door Innovatiecluster Drachten (ICD) en Ynova. Het evenement, gekenmerkt door een reeks boeiende presentaties en interactieve sessies, belichtte de cruciale rol van innovatie en circulariteit in de regionale ontwikkeling.

De middag werd afgetrapt door Joost Krebbekx van het ICD en Jacqueline Hofstede van Ynova, die de aanwezigen hartelijk verwelkomden. Hun inleidende woorden zetten de toon voor een middag vol inzicht en inspiratie.

Floris Jan Sander van de Rabobank opende de reeks presentaties met een diepgaande analyse van de economische vooruitzichten, waarbij hij benadrukte hoe Zuidoost-Friesland zich onderscheidt als een groeiregio door innovatieve samenwerking. Zijn presentatie, gebaseerd op het rapport “In de meeste regio’s moddert de economie door”, schetste een toekomstbeeld waarin zeven dimensies cruciaal zijn voor een toekomstbestendige economie.

Professor Erik Heeres van de Rijksuniversiteit Groningen nam het stokje over met een fascinerend overzicht van Smart & Circulaire initiatieven in Noord-Nederland. Zijn verhaal over de Smart Circular Alliance Noord Nederland, Innovatie Hub Oost Groningen, en BioBTX Delfzijl, onderstreepte de dynamiek en het innovatiepotentieel in de regio.

Arnoud van der Vaart van Noria Sustainable Innovators liet zien hoe duurzaamheid praktisch wordt aangepakt door het monitoren en opruimen van plastics in onze waterwegen. Zijn projecten in de Noordelijke regio bewijzen dat duurzaamheid en innovatie perfect samen kunnen gaan.

Jelmer Terra en Menno Draaistra, namens Green Digital, belichtte de cruciale rol van zijn bedrijf in het recyclen van oude ICT-apparatuur. Met een focus op duurzaamheid en innovatie, demonstreerde hij hoe Green Digital bijdraagt aan het verminderen van elektronisch afval door oude apparaten een nieuw leven te geven. Deze aanpak onderstreept niet alleen de waarde van hergebruik in de circulaire economie maar benadrukt ook hoe technologische innovaties kunnen leiden tot milieuvriendelijke bedrijfsmodellen. Terra’s presentatie bood inzichten in de methoden en processen achter het recyclen van ICT-apparatuur, en hoe dit een positieve impact heeft op zowel het milieu als de samenleving.

Jeroen Duijghuisen van Baril Coatings gaf een boeiende presentatie over zijn bedrijf als een gecertificeerde Common Good onderneming gespecialiseerd in duurzame coatings. Hij deelde zijn passie en motivatie voor duurzaamheid en circulair ondernemen, en hoe deze principes zijn geïntegreerd in de kern van Baril Coatings. Duijghuisen’s verhaal benadrukte de innovatieve benaderingen van het bedrijf in het ontwikkelen van coatings die niet alleen langdurige bescherming bieden maar ook milieuvriendelijk zijn. Zijn presentatie liet zien hoe duurzame coatings bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de industrie en hoe Baril Coatings vooroploopt in de transitie naar een groenere en meer duurzame toekomst.

Het symposium werd afgesloten met een vooruitblik op de ECGIC24 Internationale Conferentie, die een platform zal bieden voor het verder verkennen van duurzame en rechtvaardige regionale ontwikkeling. Jacqueline Hofstede van Ynova Innovation lichtte het Future Regions Programma toe, dat belooft een belangrijke stap te zijn in de richting van een duurzamere toekomst.

De plenaire dialoog en de netwerkmogelijkheid aan het einde van de middag boden deelnemers de kans om ideeën uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen te verkennen. De enthousiaste reacties tijdens en na afloop van het evenement weerspiegelden de gedeelde ambitie en het commitment van de aanwezigen om bij te dragen aan een smart en circulaire regio.

Dit mini-symposium markeert een belangrijk moment voor Innovatiecluster Drachten en haar partners, waarbij de weg wordt geplaveid voor verdere innovatie en duurzame groei in de regio. Met een sterke focus op samenwerking, kennisdeling en praktische toepassingen, blijft het cluster een cruciale rol spelen in het vormgeven van de toekomst van de regio.

Meld je aan voor ons hightech nieuws, voor meer informatie over toekomstige evenementen en initiatieven. Laten we samen bouwen aan een duurzamere en innovatievere toekomst.

Aanmelden: Hightech nieuws