Innovatie en samenwerking tijdens de Principia Prijs 2023

Nieuws | 5 december 2023

Principia Prijs 2

Op 28 november 2023 kwamen talentvolle werktuigbouwkunde studenten samen bij een evenement dat innovatie en creativiteit viert: de Principia Prijs, georganiseerd door de Universiteit Twente. Dit jaar stond in het teken van een uitdagende casus aangedragen door Astron en het Innovatiecluster Drachten. De opdracht was het ontwikkelen van originele en creatieve oplossingen voor de Radiotelescoop LOFAR.

De dag begon met een uitgebreide presentatie door Johan Pragt van ASTRON over de radiotelescopen, met speciale aandacht voor de unieke LOFAR-telescoop. Deze presentatie hielp om de complexe randvoorwaarden van de uitdaging te verduidelijken. Vervolgens gingen de studenten in acht teams aan de slag. Hun enthousiasme en motivatie waren voelbaar.

De uitdaging van Astron was om een LOFAR-HBA station herontwerpen, dat in één container past, eenvoudig op te bouwen is, en geteste antennes direct uit de fabriek bevat. Elk team streefde naar de hoofdprijs, maar uiteindelijk kon er maar één de beste zijn. Het winnende team, het Space Case team, blonk uit in originaliteit en technisch vernuft.

Tijdens de lunch was er ook ruimte voor kennisdeling met de ICD-presentatie, gegeven door Gerrit Mulder van Stork. Als ervaringsdeskundige, facilitator en juryvoorzitter leverde hij een belangrijke bijdrage aan de interactieve sessie. Dit bood een mooi platform voor netwerken en het uitwisselen van ideeën.

Principia Prijs 3

De organisatie van het evenement verliep vlekkeloos. De professionele jury, bestaande uit leden van PentairXflow, Principia, en de Universiteit Twente, inclusief Johan en Jeroen, was unaniem in haar besluit over de prijswinnaar. Het idee van het Space Case team werd geprezen als het meest creatieve en vernieuwende LOFAR-ontwerp, een echte “out of the box” oplossing.

Gerrit Mulder van Stork was positief over het evenement en benadrukte hoe het een bron van nieuwe design ideeën vormde voor het vervolg van het Lofar project van Astron. De innovatieve oplossingen aangedragen door de studenten waren een toonbeeld van creativiteit en samenwerking in de technologie.