Kenniskring CAD/PLM

Nieuws | 4 april 2014

Uit de discussies bleek, dat het beheer van de Engineering stuklijst mét alle gerelateerde documentatie redelijk geregeld is. Software wordt nog niet in alle gevallen gezien als onderdeel van de productstructuur, terwijl dit juist een steeds essentiëler onderdeel wordt! Voor sommigen is het uitdagend als er in de product ontwikkelingsfase samengewerkt wordt met externe partijen. De engineering stuklijst mét documentatie wordt dan idealiter centraal beheerd. De Engineering stuklijst en documentatie is de input voor het proces van werkvoorbereiding; zij geven de productiestuklijst vorm en maken de documentatie voor aansturing van productie.  

De vertaling naar een productiestuklijst blijkt regelmatig problematisch. Veel bedrijven beheren deze stuklijst in ERP waarbij de gerelateerde documentatie (werkinstructies, NC-programma’s, etc) in diverse andere ICT applicaties wordt opgeslagen. Hierdoor is er geen directe relatie met de Engineering stuklijst, moet de data consistentie handmatig bewaakt worden en is het doorvoeren van wijzigingen arbeidsintensiever en foutgevoeliger.  

Het configuratie management van het werkvoorbereidingsproces blijkt bij veel deelnemers nog voldoende verbeteringspotentieel te hebben. De sessie werd afgesloten met een rondleiding door de fabriek van Philips.