Lezing Big Data: astronomische databases opzetten of klein beginnen?

Nieuws | 20 november 2017

Na alle inspirerende verhalen over de kansen en mogelijkheden van big data dropte Kevin Morssink, ethical hacker bij E11EVEN in Heerenveen, tot slot van de bijeenkomst een bommetje. ,,Het is belangrijk de data goed te beveiligen. Een hek om een datacentrum volstaat niet, ook de toegang tot de systemen in dat centrum moet goed geregeld zijn en het netwerk moet goed beveiligd zijn tegen inbraken. We vertrouwen nog te vaak op één beveiligingslaag”, was zijn waarschuwing.

Big science

Een van de inspirerende verhalen kwam van Albert-Jan Boonstra, programmamanager technical research bij onze partner ASTRON. Hij vertelde over  de gigantische hoeveelheid dat die de Nederlandse radiotelescopen verzamelen en daardoor steeds meer inzicht geven in bijvoorbeeld het ontstaan van ons heelal. Westerbork (20 miljoen gigabyte in 5 jaar) en LOFAR (650.000 gigabyte per dag) veroorzaken een astronomische datastroom. ,,De inrichting en het beheer hiervan vormen een uitdaging op zich.”

LINK Café

Onderdeel van de bijeenkomst was een Link Café. In groepjes discussiëren de deelnemers over de stelling: ‘Big data is zinloos zonder handelen.’ De achterliggende gedachte is dat het verzamelen van big data geen doel op zich is, maar moet leiden tot handelen. Hoewel de stelling een open deur is, komt het tot geanimeerde discussies waarin de voors en tegens elkaar aardig in balans houden.

Meer lezen

Het volledige artikel over deze bijeenkomst is hieronder te downloaden. Bezoek ook de website van LINK Magazine.