Lezing over drones en robots voor een veilige en efficiënte operatie

Nieuws | 11 maart 2022

Op 8 maart werd een lezing gehouden over de ontwikkeling van autonome systemen, waaronder specifieke voorbeelden van drones en de SPOT-robot van Boston Dynamics. De lezing werd georganiseerd door een werkgroep van het ICD en vond plaats in het SKILL-gebouw in Drachten. 

Abeje Mersha, professor in Onbemande Robotsystemen aan de Saxion Hogeschool Enschede gaf een interactieve lezing over Autonoom robotische systemen. Met behulp van besturingsalgoritmen voor zowel autonome als telegeleide luchtrobots en luchtmanipulatoren kunnen deze drones de lucht in, zelfs onder extreme omstandigheden. De robots zijn ontwikkeld voor de toepassingsgebieden veiligheid, beveiliging, landbouw en hernieuwbare energie. Samen met zijn collega’s en industriële partners ontwikkelde Abeje verschillende innovatieve en toepasbare technologieën, zoals interactiecontrollers, robuuste autonome vlucht, optimale pad-planning, robuuste 2D en 3D SLAM, robuuste en precieze autonome landing, en drone-docking station technologie. Deze technologieën zijn gerealiseerd op verschillende grondrobots, boten en luchtrobots, variërend van miniatuur drones tot mega drones, die tot wel 500 kg gewicht kunnen vervoeren.

Daarna volgde een live demonstratie voor de aanwezigen van onder meer de Spot-robot van Boston Robotics. Spot is een wendbare, mobiele robothond die over het terrein navigeert met een ongekende mobiliteit. Hij wordt vaak ingezet als het onveilig is voor de mens, bijvoorbeeld bij explosiegevaar of chemische dampen. De robot kan routinematige inspectietaken uitvoeren waardoor gegevens veilig, nauwkeurig en frequent worden vastgelegd. Daarbij kan hij tot 14 kg aan inspectie-apparatuur dragen en aandrijven, is hij gemakkelijk op afstand te besturen via een intuïtieve tabletapplicatie en ingebouwde stereocamera’s. Ook kan de Spot worden geprogrammeerd om herhaalbare autonome missies uit te voeren voor het verzamelen van consistente gegevens. Het resultaat is een veiligere, efficiëntere en meer voorspelbare operatie. Kijk voor meer informatie over de robot op: https://www.bostondynamics.com/products/spot.

Bekijk ook de video van de live demonstratie