Nederlands ruimtevaartonderzoek, de ster van innovatie en wetenschap

In de media | 12 oktober 2023

Bron: www.sron.nl/news/mark-rutte-diepe-buiging-voor-de-wetenschap

Een dag met de sterren bij SRON

Demissionair Premier Mark Rutte En Minister Van Ocw Robbert Dijkgraaf Brengen Een Werkbezoek Aan Sron, Het Nederlandse Instituut Voor Ruimteonderzoek.
Demissionair Premier Mark Rutte En Minister Van Ocw Robbert Dijkgraaf Brengen Een Werkbezoek Aan Sron, Het Nederlandse Instituut Voor Ruimteonderzoek.

Stel je voor: je staat op een plek waar de slimste koppen van ons land werken aan de wetenschap van de toekomst. Dat is wat premier Mark Rutte en minister Robbert Dijkgraaf meemaakten toen ze begin oktober 2023 het SRON Netherlands Institute for Space Research bezochten, een plek waar Nederlands talent letterlijk tot de sterren reikt.

Nederlandse slagkracht in de wetenschap

Trots op eigen bodem

Onze premier was duidelijk onder de indruk. Hij zag met eigen ogen hoeveel talent Nederland herbergt. “Waanzinnig”, zei hij. En gelijk heeft hij: onze wetenschappers zetten Nederland op de wereldkaart!

Knappe koppen, knallende projecten

Twee topprojecten werden in de spotlight gezet. Eerst was er TROPOMI, een satelliet die methaanlekken opspoort. Ja, dat is belangrijk, want methaan is een echte klimaatboosdoener. En dan de zwarte gaten: we duiken in de diepten van het heelal met telescopen zoals Athena en LISA.

Nederland schoon en slim

Plastic soep niet alleen in de oceaan

Wat blijkt? Al dat plastic afval dat we produceren, blijft vooral in onze eigen rivieren hangen. Niet echt iets om trots op te zijn, maar wel een probleem waar we iets aan kunnen doen!

Speeddates met wetenschappers

Dijkgraaf en Rutte gingen als speeddaters van de wetenschap in gesprek met experts uit alle hoeken van het onderzoeksveld. Van duurzame scheepvaart tot de mysteries van stadsnatuur. Deze interacties benadrukken de diversiteit en relevantie van het Nederlandse onderzoek voor de maatschappij.

Wetenschap met een hart

De mens achter de wetenschap

Onze premier nam ook de tijd om te luisteren naar wat de wetenschappers drijft. Het zijn niet alleen de knappe ontdekkingen, maar ook de persoonlijke verhalen die ons inspireren, waar passie en nieuwsgierigheid de kern vormen van elke ontdekking.

Investeren in de toekomst

Balans in wetenschap: fundamenteel, toegepast en praktijkgericht

We moeten de balans bewaren tussen verschillende soorten onderzoek, zegt Marcel Levi, voorzitter van de NWO. Elk onderzoek is waardevol en draagt bij aan de welvaart van Nederland, zowel op wetenschappelijk, maatschappelijk, economisch als sociaal vlak.

Samen sterker

Dijkgraaf en Rutte waren het erover eens: we moeten blijven investeren in dit ‘ecosysteem’ van innovatie. Want wat hier gebeurt, heeft de kracht om echt het verschil te maken.

Deze dag bij SRON laat zien dat we in Nederland iets speciaals hebben: een gemeenschap van wetenschappers, onderzoekers en denkers die samenwerken om ons kleine landje groot te maken in de wereld van de wetenschap en innovatie.
En daar mogen we best een beetje trots op zijn, nietwaar?

Laten we dit avontuur samen voortzetten en zien waar de wetenschap ons kan brengen. Op naar de sterren… en daar voorbij!