NHL Hogeschool in de ban van robotspinnen

Nieuws | 26 juni 2017

Alles aan de 14 robotspinnen is high tech en door de studenten zelf bedacht en gemaakt. Dat maakt deze ‘spiderdance’ aantrekkelijk voor onze high tech bedrijven. Hier laten onze mogelijk toekomstige collega’s hun beste kunnen zien. De uitdaging is groot, vandaar de vorming van zogenaamde multidisciplinaire teams met de specialismen elektrotechniek, werktuigbouw en informatica. Het stelt bovendien hoge eisen aan de samenwerkingscompetenties van de maar liefst 150 aspirant-ingenieurs én hun communicatieve vaardigheden.

Zelfstandig

Zonder tussenkomst van mensenhanden moet de robotspin zelfstandig allerlei opdrachten uitvoeren, zoals eieren zoeken en heelhuids afleveren bij een speciaal loket. De combinatie van camera’s (vison) met slimme software spelen hierbij een belangrijk rol. Het vangen van pingpongballen die links en rechts om de spinnen heenvliegen, terwijl die een vastgesteld spoor moet blijven volgen, vraagt om geavanceerde sensortechnologie. Alsof dit nog niet moeilijk genoeg is, moeten de robots bovendien sierlijk bewegen op muziek en zelfs danspassen kunnen uitvoeren.

High tech

Van de tekentafel tot de uitvoering in lichtmetaal maken de studenten ook gebruik van de nieuwste technieken. Met een 3D printer hebben ze prototypen gemaakt en met behulp van een waterstraalmachine zijn de talloze aluminium onderdelen exact op maat uitgesneden. De elektrotechneuten leven zich uit met miniaturisering, het zo klein mogelijk maken van de IC’s waardoor kabeltjes overbodig worden. Het brein van de spinnen bestaat uit intelligente software, waarmee de robot gaandeweg leert van zijn handelingen en elke keer beter wordt. Niet verrassend sluit deze opdracht perfect aan bij de samenwerking tussen NHL en ons bedrijvencluster. Daarom zijn wij er zo enthousiast over.

SpiderDay

Woensdag 28 juni start de wedstrijd om 10.15 uur in De Kuil van de NHL, met een snelheidsrace. Daarna volgen een hindernisbaan, een eierraapwedstrijd, een danswedsstrijd en een schietwedstrijd. Om 15.00 uur is de prijsuitreiking. Wie het wil meebeleven kan een e-mail sturen aan s.oosterhaven@nhl.nl