Principia Prijs 2021

Nieuws | 24 november 2021

Wat vorig jaar niet lukte wegens Corona, vond dit jaar wel plaats: de Principia Prijs 2021! Op donderdag 18 november bogen 35 werktuigbouwkundige masterstudenten, verdeeld over 9 teams, zich over de case van Stork Turbo Blading. Ze werden geobserveerd en beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Gerrit Mulder en Pieter Wiersinga van Stork TB, Eric Sloot van Philips, Dorien van der Belt, Steven van Olthof, en Soheil Arastehfar van TU Twente.

Wat is de Principiaprijs?

Principia is een uitvinderswedstrijd die vernoemd is naar de Alumnivereniging van de Twentse faculteit Werktuigbouwkunde. De alumni dagen de Newton-studenten uit om mee te doen aan een echte case van een bestaand bedrijf. Het winnende team krijgt een prijs van 3.000 euro, hoog genoeg om de belangstelling van vele studenten op te wekken.

De case van het ICD-bedrijf Stork Turbo Blading

Bij de productie van turbinebladen wordt de vorm van het blad zeer nauwkeurig gemaakt door middel van frezen. Om de turbinebladen optimaal te laten functioneren, ondergaan ze een nabewerking in de vorm van schuren. Dit schuren wordt langzaam maar zeker omgezet van een handmatige naar een gerobotiseerde bewerking. TU-student Pieter Wiersinga heeft hiervoor een schuurhand ontwikkeld voor de robot. De schuurbanden hebben echter een korte levensduur van 20 minuten en het wisselen van deze schuurbanden is tijdrovend. De vraag aan de TU-studenten was dan ook om een magazijn van schuurbanden te ontwikkelen met een automatische aanbiedfunctie voor de schuurband.

Om alles levensecht te maken was er een mockup van de robothand meegenomen naar Twente en ontvingen de teams een week ervoor een informatieve goodiebag met onder meer de gewraakte schuurbanden.

Ware concurrentie

Na een presentatie van de case en een uitgebreide vragenronde volgde een demonstratie van de mockup. Hierna waren er twee rondes in de ochtend en middag waarin de teams de gelegenheid kregen om het principe uit te werken, CAD-tekeningen te schetsen en hun eindpresentatie te maken. In beide rondes gingen medewerkers van Stork nog een keer langs alle teams om tussentijdse vragen te beantwoorden. De pauze was een mooi moment om de activiteiten van het ICD te belichten.

Om 15.00 uur startte de carrousel met eindpresentaties. Hierna werd het winnende team gekozen: Fundering. Dit team scoorde het hoogst op het aspect totaal design, haalbaarheid van het ontwerp en de inhoud van de presentatie.

De jury was onder de indruk van de goede en fraai uitgewerkte 3D-constructies, die in de presentaties met bewegende beelden werden gesimuleerd en geprojecteerd. Verder constateerde de jury dat de studententeams duidelijk gebruik hadden gemaakt van de ontwerpmethodieken die ze tijdens hun studie hebben geleerd. Daarnaast gaven zij alle teams complimenten voor hun werklust, teamspirit, resultaten en creativiteit. “Het is ongelofelijk om te zien wat een klein designteam van gemiddeld vier TU-studenten in een korte tijd kan realiseren.”

Principia Prijs 2021
Principia Prijs 2021
Principia Prijs 2021