Robin leert peuters Engels

Nieuws | 30 juni 2017

Het eerste experiment met Robin de robot op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Tilburg mag dan zijn afgerond. Het Europese project L2TOR (spreek uit: ‘el tutor’), waar dit onderzoek onderdeel van is, loopt nog tot 2018. De onderzoekers van de Tilburg University zijn tevreden over het effect tot nu toe. De robot helpt kinderen om spelenderwijs een vreemde taal te leren. In Nederland zijn dat Nederlandstalige kinderen die Engels leren en Turkse kinderen die Nederlands leren. Ook in Duitsland en Turkije wordt hetzelfde onderzoek gedaan. 

In het experiment leerden 3-jarige peuters Engels door activiteiten te doen met Robin de robot. De focus lag in dit eerste experiment op tellen van één tot en met tien, maar Robin kan ook liedjes uitbeelden (hoofd, schouders, knie en teen) en de bijbehorende bewegingen maken. De robot werd groepsgewijs ingezet, maar ook in één op één-momenten met de kinderen. Deze contactmomenten zijn vastgelegd op beeld.

Robot ZINO

Niet alleen in Tilburg, ook in Enschede leren kinderen in de kinderopvang spelen met een robot op de groep. Bij kinderopvang de Vlinder nemen onderzoekers van de naastgelegen universiteit robot Zino mee voor activiteiten. De Vlinder ligt midden op de kenniscampus van de Universiteit Twente. Dat levert een bijzondere samenwerking op tussen de beide organisaties. Kinderen oefenen zo met de nieuwste technische snufjes. 

Zo is robot Zino bij de kinderen beland. Onderzoekers van de universiteit wilden meer te weten komen over hoe kinderen leren. Zino is een zogenaamde social interaction robot. Kinderen moeten Zino uitleggen wat er op de groep gebeurt, de robot analyseert hoe ze dat doen, stelt wedervragen en deelt complimentjes uit. Dat levert data op die de studenten kunnen analyseren.