Robotspinnen stelen de show

Nieuws | 22 juni 2016

Innovatiecluster Drachten feliciteert Spider Scarjo als winnaar van de NHL Spider Day 2016. Scarjo, die zijn naam dankt aan de verwijzing naar Scarlett Johansson, imponeerde het publiek met haar snelheid en souplesse in de dansbewegingen en stal hiermee de show.

Op de NHL vond woensdag 22 juni de derde editie van Spider Day plaats. In multidisciplinaire teams, bestaande uit tweedejaarsstudenten van de opleidingen Elektrotechniek, Informatica en Werktuigbouwkunde, hebben de studenten maandenlang aan hun eigen unieke robotspin gewerkt. Het resultaat was een spannende en spectaculaire wedstrijd.

Storytelling

,,Storytelling is een belangrijk element van Spider Day”, vertelt jurylid Nants Schilstra. De robotspinnen vertellen elk hun eigen verhaal waarmee ze strijden om de snelste tijd en de beste dansmoves. Hierbij is het de kunst om synchroon met de muziek te dansen. Bovendien moeten de spinnen een autonoom parcours afleggen waarbij ze worden beschoten met pingpongballen.

Trots

Volgens Sibbele Oosterhaven, hoogleraar Informatica en presentator van het evenement mogen de studenten ,,grutsk wêze” op hun robotspinnen. ,,En dan voornamelijk op de samenwerking die ze hebben laten zien tijdens het project. De kracht van het verhaal is het verbinden van studenten met allerlei verschillende achtergronden””, aldus de presentator.

Kunstmatige intelligentie

,,Met Spider Day kunnen studenten hun kennis functioneel toepassen in een robotspin en zo krachtig gebruikmaken van kunstmatige intelligentie”, legt Oosterhaven uit. Scarjo liet dit onder meer zien door gebruik te maken van hersengolven. Op basis van een hersenmonitor stuurden de studenten de winnende robotspin aan.

Bekijk hoe spider Scarjo winnaar is geworden.