‘Samenwerking, daar geloof ik heilig in’

Nieuws | 19 december 2018

Voor de meesten is het de eerste keer een kijkje in de hightechindustrie. Anderen beleven een hernieuwde kennismaking met de bedrijven van Innovatiecluster Drachten. Dinsdag 20 november voert een hightechsafari een delegatie van de gemeenteraad van Smallingerland langs onze bedrijven. Met als extraatje, verhalen van enthousiaste samenwerkingspartners.

Met een bus op stap roept onherroepelijk een schoolreisjesgevoel op. De sfeer aan boord is dan ook ontspannen. De meeste raadsleden kennen de hightechbedrijven van ons cluster niet. Tijd dus voor een kennismaking. En hoe kan dat beter dan met rondleidingen op locatie, zodat je met eigen ogen kunt zien wat er in de hightechindustrie in Drachten gebeurt.

Inpakmachine

De eerste stop is bij Neopost, waar Piet Fellinger vertelt over 6 duizend medewerkers en vestigingen in 32 landen die samen zorgen voor klanten in 90 landen en een jaaromzet van 1,1 miljard euro. Waarmee? Vooral met machines die automatisch enveloppen inpakken. ,,Maar die markt loopt over enkele jaren op zijn einde’’, vertelt Fellinger. ,,Daarom hebben we iets nieuws bedacht, een inpakmachine die pakketjes op maat inpakt zodat er flink bespaard kan worden op transport- en verpakkingskosten.’’ Het eerste prototype staat bij Bol.com en heeft veel bruikbare data opgeleverd om nieuwe versies van de machine verder te finetunen. Fellinger vertelt in dit proces veel steun te hebben gehad aan collega’s van ICD. ,,Met name op gebied van big data en sensoren. Uit alle data genereren we informatie om ons product verder te verbeteren, onderhoud te kunnen voorspellen en zo de klant nog beter van dienst te zijn.’’ Op dit moment heeft Neopost wereldwijd 30 automatische inpakstraten geleverd, waarvan in de september twee aan de Bijenkorf.

Levens redden

Hoe techniek mensen kan helpen bewijzen BD en Variass. Slimme computers en robotarmen stellen mensen in staat nog beter hun werk te doen. Bij BD zien de raadsleden hoe met visual intelligence binnen 24 uur bepaald kan worden of een bacterie een infectie veroorzaakt en welk antibioticum de ziekte kan behandelen. ,,Hier doet een traditioneel laboratorium zes dagen over’’, legt Bas Nieuwenhuis van BD uit. Hij is met zijn team verantwoordelijk voor de werking van het systeem, waarbij slimme camera’s en uitgekiende software artsen en laboranten helpen om veel sneller een diagnose te kunnen stellen. ,,Hiermee redden we levens en dat is precies waar we het voor doen.’’ Ook BD heeft zich in de afgelopen ontwikkeld van een lokaal bedrijf tot een internationale speler die wereldwijd apparatuur levert aan ziekenhuizen en laboratoria.

Cobot

Zien de raadsleden bij BD een volautomatisch systeem, bij Variass maken ze kennis met de cobot. Een robotarm die samen met een medewerker kleine precisie onderdelen exact op hun plaats kan zetten. ,,Dit is jullie nieuwe collega’’, vertelt Henk Smid van Variass over de introductie van de robotarm in zijn bedrijf. ,,Het was wennen, maar medewerkers vinden het nu fijn en vooral erg handig om samen met de robotarm te werken. Ze kunnen nu precisiewerk verrichten dat voorheen onmogelijk leek.’’

Innoveren

Na alle indrukken is Whisper Power de laatste stop van de safari. Hier staat een buffet klaar en wachten enkele enthousiaste sprekers de raadsleden op. Onder hen is Klaas Jan Hutten van ING die in aanstekelijk enthousiasme van wal steekt over ons cluster. Volgens hem komt in de industrie de technologische verandering van onze tijd samen: innovatie, digitalisering en procutie. ,,Het MKB staat de komende jaren voor grote uitdaging. Hoe houd ik alle vernieuwing bij? Kan ik voldoende investeren in nieuwe technieken? En bovenal, hoe houd ik goede medewerkers betrokken bij mijn bedrijf?’’ Als je kijkt naar de wereld van vandaag dan heb je elkaar volgens Hutten nodig om te innoveren. ,,De bedrijven van Innovatiecluster Drachten begrijpen dat goed. Het ICD inspireert andere ondernemers en legt allerlei verbindingen, maar is bovenal gefocust op nieuwe business waardoor er meer werk bijkomt. Hierdoor geven de bedrijven van Innovatiecluster Drachten toekomst aan de regio, zodat die voor mijn kinderen ook leefbaar blijft. Daar geloof ik heilig in.’’