Studenten oog-in-oog met modernste high tech

Nieuws | 16 februari 2016

90 studenten van het Alfa-college in Groningen kregen de kans een kijkje te nemen achter de schermen bij vijf high tech bedrijven van Innovatiecluster Drachten. Oog-in-oog kwamen ze te staan met de modernste technologische ontwikkelingen.

De studenten werden meegenomen op High Tech Safari langs BD Kiestra, Variass, Delta Instruments, WhisperPower en YP Your Partner. Een ontdekkingstocht waarbij ze een voorproefje kregen van het echte bedrijfsleven. Centraal bij het bezoek stonden hun eigen interesses, hun persoonlijke ontwikkeling en mogelijke loopbaanmogelijkheden.

Enthousiaste lawaai

Geïnteresseerd reageerden de studenten op het verhaal over ‘de smart cow’ van Delta Instruments. Dit bedrijf ontwikkelt zuivelanalyseapparatuur waarmee boeren eenvoudig de gezondheid van een koe kunnen meten en dus de kwaliteit van de melk. WhisperPower liet zien dat voor hen een product pas perfect is als je het niet ziet en hoort. Tijdens de rondleiding door de fabriek, waar fluisterstille generatoren gemaakt worden, voerde het enthousiaste lawaai van de studenten dan ook de boventoon.

 Bij BD Kiestra werd hun kennis over het herkennen van bacteriologische besmettingen bijgespijkerd en Variass liet zien hoe complexe medische laboratoriumsystemen opgebouwd worden. YP Your Partner, één van de organisaties die alleen gericht is op softwareontwikkeling, liet de studenten ervaren dat een ontelbare variëteit aan installaties gemonitord en bediend kan worden via smartphone, tablet en pc.

Kennisdeling

Big Data, Internet of Things, robotisering, 3D printen, virtual reality en serious gaming zijn de technische ontwikkelingen waar de bedrijven van Innovatiecluster Drachten nieuwe oplossingen voor bedenken. Oplossingen die bijvoorbeeld bruikbaar zijn in de zuivelindustrie, voor het opwekken van energie, het ondersteunen van onderzoek naar kindermishandeling of bacteriële ziektes en het beheren van gemalen, bruggen en sluizen waardoor we beschermd worden voor wateroverlast.