Bezoek aan radiotelescoop en inzicht in hogedruktoepassingen

Nieuws | 23 maart 2023

Studenten Technische Natuurkunde van de Studievereniging Van der Waals van de TU Eindhoven brachten in maart een bezoek aan ASTRON.

Elektrotechnisch ontwerper Lesley gaf een toelichting over radioastronomie en deelde zijn kennis over photonics. De LOFAR telescoop met al zijn techniek, van antenne, low-noise-amplifiers, filters, A/D conversie tot supercomputing bood een compleet overzicht van alle technologie in radiotelescopen en de natuurkunde die daarbij hoort. Deze techniek werd op een 2D-scherm gepresenteerd en de studenten konden het ook live zien in het lab en buiten op het testveld van ASTRON.

In het lab konden de studenten de analoge photonische link zien die Lesley mede heeft ontwikkeld. In Australië zijn er al 500 photonische links bij het eerste SKA station, een LOFAR-type telescoop op het zuidelijk halfrond die deel uitmaakt van een wereldwijd project. Buiten op het testveld konden de studenten de grootste radiotelescoop ter wereld bekijken en onder de schotel met een diameter van 25 meter staan, met uitzicht op het Dwingelderveld.

De studenten stelden allerlei vragen aan de experts bij ASTRON. Eén student viel op door zijn extra scherpe en kritische vragen. Aan het eind van de rondleiding bleek dat hij oorspronkelijk uit Letland kwam en al veel kennis had opgedaan tijdens de bouw van een LOFAR station in Letland een paar jaar geleden. 

Na een korte lunch vertrokken de studenten met de bus op weg naar Resato, waar zij een kijkje in de keuken kregen van het bedrijf dat producten voor verschillende toepassingen van hogedruk produceert: snijden, testen, controlling, injectie, compressie en vullen. 

De studenten waren enthousiast over deze dag, ze vonden het zeer interessant en educatief. 

20230321 124514
20230321 131023

[houdt onze site in de gaten voor het verslag van het bezoek bij Resato]