Succesvolle Safari Excursie met Hoch Schule Emden-Leer

Nieuws | 29 september 2023

Interegg - HSEL - ICD met  Michiel Kasteleijn, directeur IWCN, Binne Visser, voorzitter ICD en Prof. Dr. Gerhard Kreutz, president van HSEL
Interegg – HSEL – ICD met v.l.n.r. Michiel Kasteleijn, directeur IWCN, Binne Visser, voorzitter ICD en Prof. Dr. Gerhard Kreutz, president van HSEL

Op 22 september 2023 verwelkomde het Innovatiecluster Drachten (ICD) 25 studenten van Hochschule Emden-Leer voor een unieke ‘Safari’ excursie in het moderne SKILL gebouw op het Philips terrein, het ‘Shared Knowledge Innovation Learning Lab’. 

Deze studenten, gespecialiseerd in Industriële Automatisering en Datascience, kregen een kijkje in enkele toonaangevende technische bedrijven in de regio en verdiepten zich in onderwerpen als fabrieksrobotica en duurzame energie.

Lancering van ‘Internationally Connected’

Een hoogtepunt van de excursie was de lancering van het nieuwe programma ‘Internationally Connected‘, ondersteund door Interreg. Dit programma werd officieel gelanceerd door Prof. Dr. Gerhard Kreutz, president van HSEL, samen met Binne Visser, voorzitter ICD en Michiel Kasteleijn, directeur IWCN, en belooft de samenwerking tussen technische onderwijsinstellingen en bedrijven in de regio verder te versterken.

Entree Skill Hsel
Ontvangst Hsel Small
Img 3774 Small

Bedrijfsbezoeken en lezingen

Tijdens de excursie brachten de studenten bezoeken aan diverse prominente bedrijven zoals BD Kiestra, FMI ImProvia, Philips, Resato International, Spark Holland, Ventura en XPAR Vision. Deze bedrijven zijn actief in diverse technische velden, van geautomatiseerde laboratoriumsystemen tot hightech sensor- en robottechnologie. De studenten kregen de kans om te leren van en te netwerken met experts in de industrie, wat hen waardevolle inzichten en connecties opleverde voor hun toekomstige carrière.

De thema’s van de lezingen en rondleidingen waren voornamelijk gericht op fabrieksrobotica en duurzame energie, twee zeer relevante en toekomstgerichte onderwerpen in de wereld van vandaag. De studenten werden ook geïnformeerd over de mogelijkheden met betrekking tot werken en studeren in Noord-Nederland, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio als hub voor technische innovatie en onderwijs.

Zo enthousiasmeerde Hendri Kortman van Variass de studenten over robotica. Het bedrijf verzorgde niet alleen een gastvrije lunch, maar gaf de studenten ook een diepgaand inzicht in de praktische toepassingen van cobots in de industrie. 

Jan Barkmeijer van Ventura nam de groep mee op een reis over de rol van autonome rijvoertuigen in het openbaar vervoer. Hij deelde zijn trots over de betrokkenheid van Ventura bij dit belangrijke en innovatieve veld. Dit onderdeel gaf de studenten een uitgebreid inzicht in de snelle ontwikkelingen en de potentiële impact van autonome voertuigen in de toekomstige transportsector.

Img 3766 Small
Img 3777 Small
Img 3783 Small

Een Succesvolle en Informatieve Dag

Al met al was de safari excursie een groot succes. De studenten van Hochschule Emden – Leer keerden terug met nieuwe kennis, inspiratie, en waardevolle connecties in de technische industrie. Deze excursie benadrukt het belang en de waarde van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, en bevestigt de positie van ICD als een toonaangevend centrum voor technische innovatie en onderwijs in Noord-Nederland.

Img 3780 Small
Img 3789 Small
Skill Lecture Small

Wil je meer weten over de activiteiten van ICD?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in toekomstige evenementen, excursies of andere activiteiten van het Innovatiecluster Drachten, bezoek de evenementenpagina op onze website voor meer informatie en updates. 

Vers. August 2023interreg Poster Version Englisch 2.2