TheDistancer helpt coronabesmettingen voorkomen

Nieuws | 7 juli 2020

Anderhalve meter afstand houden is eenvoudiger dan het lijkt. Zeker met behulp van de slimme TheDistancer, die mede door hightechbedrijf Variass is ontwikkeld. Niet groter dan een autosleutel vertelt het apparaatje met de kleuren rood, oranje en groen of iemand zich binnen, buiten of precies op anderhalve meter afstand bevindt. ,,Met TheDistancer dragen wij bij om coronabesmettingen te voorkomen.’’

Lopend op de Grote Markt in Groningen, vlak na de afkondiging van de lockdown, ziet ondernemer Leon Fock hoe mensen worstelen met het houden van anderhalve meter afstand. ,,Voor iedereen voelt het ongewoon. Het moet toch mogelijk zijn om met een eenvoudig apparaatje het houden van afstand gemakkelijk te maken.’’ Thuis is hij aan de slag gegaan met een soldeerbout met als resultaat een klein apparaatje dat met kleursignalen aangeeft of iemand voldoende afstand houdt. Een vriend is meteen enthousiast, maar kan het net als Fock niet produceren. Daarvoor wordt Henk Smid van hightechbedrijf Variass gevraagd.

Urgent

Ook Smid is enthousiast. ,,Als je een bijdrage kunt leveren aan de oplossing van een zeer urgent maatschappelijk vraagstuk, dan doe je dat.’’ Samen bespreken ze waar het apparaatje aan moet voldoen en een team van specialisten bij Variass slaagt erin om binnen enkele weken een werkend prototype te hebben. ,,Normaal duurt zo’n proces maanden, maar wij hebben de kennis in huis om processtructuren met enkele stappen te verkleinen om snel van idee tot product te komen’’, legt Smid uit.

Broche

Met het formaat van een autosleutel kan het apparaatje gedragen worden als broche of hanger. De eerste acht proefexemplaren worden uitgeprobeerd in zorginstelling ’s Heeren Loo voor verstandelijk gehandicapten. Afstand van elkaar houden is voor verstandelijke gehandicapten en dementerende ouderen vrijwel onmogelijk. Aanraking is voor hen een belangrijke manier om contact te maken. Bovendien verloopt uitleggen, waarom afstand bewaren noodzakelijk is, vaak moeizaam. TheDistancer lijkt hier een uitkomst.

Praktijk

Hoe werkt TheDistancer? Met de kleuren van een verkeerslicht waarschuwt het de drager als iemand anders te dicht in de buurt komt. Rood als iemand dichterbij komt dan anderhalve meter, oranje voor 1,5 tot 2 meter is en groen als iemand op veilige afstand blijft. Geen piepjes en geen getril, wat het apparaatje prikkelvrij maakt. Het werkt bovendien zonder internetverbinding. Er wordt dus geen data verzameld en opgeslagen, wat past in de veiligheids- en privacystandaarden in de zorg. ,,Iedereen kan het apparaatje dragen’’, aldus Smid. ,,Zo proberen we een concrete bijdrage te leveren aan het voorkomen van besmetting met het coronavirus.’’

TheDistancer wordt in juli in productie genomen.