Toekomstmakers: ‘Een robot is niet zaligmakend’

Nieuws | 23 maart 2017

En wie denkt dat het alleen om eenvoudig productiewerk gaat heeft het mis. ,,Ook hoger opgeleiden zijn niet veilig voor automatisering en robotisering’’, aldus Scholtanus. Er lijkt geen ontkomen aan, daarom gaan de bedrijven van Innovatiecluster Drachten mee met deze ontwikkeling. ,,Anders zijn er straks zeker geen banen meer’’, redeneert Kortman.

Wedstrijd

In een boeiende lezing over de inzet van robots, met veel praktijkvoorbeelden en een echte wedstrijd tussen mens en robot, namen Ben Scholtanus en Hendri Kortman een volle zaal mee op hun reis naar de toekomst. Niet alleen stonden ze stil bij talloze nieuwe mogelijkheden van robots voor de industrie. Ook brachten ze de lastige vragen aan de orde; verdringen robots de banen van mensen? Hier was Kortman duidelijk over. ,,Door robots in te zetten blijven medewerkers langdurig inzetbaar doordat ze helpen het fysiek zware of juist het saaie werk te doen. Bovendien levert het inzetten van robots nieuw werk op, doordat robots ook geïnstalleerd en onderhouden moeten worden.”

Lees voor het hele verslag het artikel uit de Leeuwarder Courant van donderdag 23 maart. Nieuwsgierig naar de andere 4 lezingen? Geef je dan op bij de Leeuwarder Courant.