Toekomstmakers: ,,Zo maken we de wereld een beetje mooier”

Nieuws | 13 april 2017

Het publiek hangt aan hun lippen als Gerrit Baarda, oprichter van high tech bedrijf ZiuZ in Gorredijk, en Bert Garlich CEO van ZiuZ, vertellen hoe ze met slimme software oplossingen aandragen voor maatschappelijke vraagstukken. Grote maatschappelijke vraagstukken, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van kindermisbruik. ,,Een politie-agent kwam bij me met twee dozen vol met harddisks en de vraag: hoe krijg ik in hemelsnaam de plaatjes en video’s op deze harddisks optijd bekeken, zodat we nog meer slachtoffertjes van kindermisbruik kunnen voorkomen?”, vertelt Baarda zichtbaar geraakt. Hij geeft het voor hem enige mogelijke antwoord: ,,Ik ga je helpen”. Het resultaat is een systeem van slimme software waarmee grote hoeveelheden afbeeldingen en video’s door een computer gescreend worden op de juiste kenmerken. ,,In dit geval afbeeldingen van mogelijke slachtoffertjes van kindermisbruik. Onderzoekstijd van maanden hebben wij voor deze agent teruggebracht naar enkele dagen met als resultaat dat de dader kon worden opgepakt en dus geen kinderen meer kon misbruiken.”

Maatschappelijk relevant

Die maatschappelijke relevantie staat voor Baarda en Garlich bovenaan. ,,Anders doen we het niet”, legt Garlich uit. ,,Natuurlijk willen we een boterham verdienen, maar het belangrijkste in ons werk is dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken.” Daarom zijn ze gestopt met een project voor super-nachtkijkers. ,,De toepassingen hiervoor liggen vooral bij defensie. Daar willen we niet aan meewerken.” Hun IRIS is een voorbeeld van een combinatie van bestaande techniek met hun slimme software. Baarda: ,,Dit apparaat scant pillen voordat apothekers of verpleegkundigen ze aan patiënten geven. De foutmarge is kleiner dan 1 op de miljoen, terwijl bij handmatige controle 20 procent van de pillen bij de verkeerde patiënt terecht komt.” Dat is de maatschappelijke relevantie die Baarda en Garlich met hun producten willen bereiken.

Helpen

Na afloop van de lezing ontstaat er een gesprek met de zaal over hoe je deze techniek ten goede kunt inzetten om bijvoorbeeld artesen te ondersteunen bij het stellen van een diagnose. Ook blijkt het relevant om bijvoorbeeld luchthavens te beveiligen. Mensen kunnen volgens Garlich nu eenmaal slecht waarnemen. ,,De hoeveelheid televisieschermen die bewakers in de gaten moeten houden neemt alleen maar toe. Terwijl de bewaker op het scherm linksonder kijkt, ziet hij niet wat er op het scherm rechtsboven gebeurt. Bovendien is zijn waarneming gekleurd door bijvoorbeeld zijn opvoeding, afkomst en opleiding. Een computer kan hem helpen om alles wat hij ziet te objectiveren en om zijn aandacht te focussen.” Garlich legt uit dat een slimme camera de omgeving scant en alleen die beelden aan de bewaking voorschotelt die voor hem van belang zijn. ,,Dat scheelt heel veel tijd, is niet saai en stelt de mens in staat om beslissingen te nemen.” Want dat is waar Garlich en Baarda met hun techniek voor staan: mensen helpen, zodat ze beter in staat zijn beslissingen te nemen.