Variass bouwt mee aan grootste radiotelescoop

Nieuws | 1 mei 2016

Vlnr: Alexander J. Brink (Head of Science Alliances at IBM and Chairman Steering Board Dome), Jet Bussemaker (minister OCW) en Henk Smid (managing director Variass).

Variass gaat de eerste serie van 26 exemplaren 64-bit microservers produceren voor de grootste en gevoeligste radiotelescoop ooit gebouwd, de Square Kilometre Array (SKA). Variass doet dat in opdracht van ASTRON en IBM. Dit nieuws is bekend gemaakt tijdens de Hannover Messe op 25 maart 2016 in bijzijn van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

Astron en IBM werken samen aan de bouw van ’s werelds grootste en gevoeligste radiotelescoop in het project DOME, dat gefinancierd wordt door de provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken. 

Microservers

De eerste microservers voor deze supertelescoop worden ontwikkeld door onze high tech partner Variass en zullen volgens managing director Henk Smid deze zomer klaar zijn. ,,De Microserver is een voorbeeld van innovatie die de grenzen op zoekt door componenten steeds kleiner te maken en deze te combineren.’’

Ronald Luijten van IBM Research in Zürich noemt de microservers van Variass ”een datacenter in een box”. ,,Met de combinatie van kracht en energie-efficiëntie geloven wij dat de technologie ook interessant is voor andere toepassingen, in het bijzonder voor cloud data centers, Big Data analyse applicaties en cognitieve Internet of Things.”” Daarom heeft IBM een ”letter of intent” getekend in bijzijn van de minister voor een vervolgorder van nog eens dertig tot veertig microservers van Variass die gebruikt zullen worden om een eerste prototype van een Micro Data Center te demonstreren. 

SKA 

SKA moet een revolutionaire radiotelescoop worden met duizenden ontvangers die met elkaar in verbinding staan, verspreid over een gebied zo groot als een continent. Het totale ontvangstgebied van alle ontvangers samen is één vierkante kilometer zijn. De schotels waaruit deze supertelescoop zal bestaan komen zowel in Zuid-Afrika als in Australië te staan. Dit jaar start de bouw van SKA die in 2024 volledig in bedrijf zal zijn. 

Meer weten over de SKA? Volg de volgende links:

https://www.astron.nl/node/782

http://www.astron.nl/node/1305