Voorsprong in high tech Noord-Nederland door nieuw fieldlab

Nieuws | 12 oktober 2016

In het ICD-Shared Facility Center snuffelen techneuten en studenten aan de nieuwste technologie. De trots van het centrum is een industriële metaal 3D-printer, die door de gezamenlijke bedrijven is aangeschaft. “Het is geen productiemachine, maar een ontwikkelmachine”, vertelt voorzitter Kor Visscher van de vereniging Innovatiecluster Drachten. “Wij hebben de grote broer van de 3D-printer die bij onze samenwerkingspartner de Rijks Universiteit Groningen staat. Doen zij vooral wetenschappelijk onderzoek, wij testen hoe de machine kan worden ingezet bij productontwikkeling en productieprocessen. Bij onze partner Resato International in Assen komt een productiemachine waar een Drents bedrijvenconsortium ervaring mee opdoet.”

Vooroplopen

Het Shared Facility Center is niet het eerste resultaat van de inmiddels 15 samenwerkende high tech bedrijven. Hoe ze dit doen? “Eenvoudig”, zegt Visscher, “Door pre-competitieve kennis en ervaringen te delen. Zeg maar in elkaars keuken kijken voordat we met onze producten de markt opgaan. We lopen bij het onderzoek naar vernieuwende producten of diensten tegen vergelijkbare uitdagingen aan. Door die gezamenlijk aan te pakken komen we veel sneller tot veel betere oplossingen. Dat maakt dat onze producten behoren tot de beste en meest innovatieve ter wereld.’’ De high tech bedrijven werken inmiddels samen aan twee grote R&D projecten en vijf in de startfase. Verder werken ze samen in 35 kleine en grotere verbanden aan onder andere laboratoria, testapparatuur en testruimten en een gezamenlijk vacatureplatform. Door samen te werken ontwikkelen het high tech cluster kennis waar de individuele bedrijven niet aan toe komen of waarvoor het geld ontbreekt. “Al die uitwisseling moet uiteindelijk leiden tot het ontstaan van zogenaamde regionale waardeketens, waarbinnen zoveel mogelijk waarde wordt toegevoegd”, aldus Visscher. “Door deze ketenaanpak lopen wij in Noord-Nederland voorop in de high tech industrie.”

Industrieel erfgoed

Onder de noemer ‘Commissie ter Bevordering van de industrie in Drachten’ hebben lokale ondernemers in 1946 de handen ineengeslagen om de grote werkeloosheid na de oorlog terug te dringen. Visscher: “Er moest industrie naar Drachten komen en voor startende bedrijven kwamen er mogelijkheden om zich goedkoop te vestigen. Daarvoor is in 1949 de industrieflat gebouwd, het eerste bedrijfsverzamelgebouw van Noord-Nederland. Philips heeft het gebouw in 1961 overgenomen en in dit industrieel erfgoed werken wij nu aan de oplossingen van de toekomst.”