Winnaars Uitvinderswedstrijd 2013

Nieuws | 4 juni 2013

Maanden van bedenken, voorbereiden, testen, bijstellen, opnieuw testen gingen er aan vooraf; en dan eindelijk op 4 juni 2013 mochten de studenten hun uitvindingen laten zien. Het Innovatiecluster Drachten had deze wedstrijd uitgeschreven met als vraag: vind iets uit dat de zelfredzaamheid bevordert van de oudere of minder valide medemens.

En dat hebben de studenten gedaan! Zo was er bijvoorbeeld een systeem dat helpt om het bed op te maken, een apparaat dat helpt om pillen uit de strip te drukken en apparatuur die er voor zorgt dat in geval van nood er direct bericht wordt gestuurd aan hulpverleners. Maar ook een apparaat waarmee het afdrogen van de rug vereenvoudigd wordt.
Gedurende de middag hebben alle teams hun uitvindingen aan een deskundige jury, bestaande uit medewerkers van bedrijven van het Innovatiecluster, laten zien in de grote zaal van Schouwburg de Lawei. De dag werd op ludieke wijze aan elkaar gepraat door cabaretier Ruben van der Meer, die met zijn kwinkslagen de teams snel op hun gemak kon stellen.

De prijsuitreiking werd gedaan door internet ondernemer Ben Woldring, samen met juryvoorzitter Piet Bosmans. De jury was blij verrast met het niveau van de uitvindingen. Onder daverend applaus werden de winnende teams van de Uitvinderswedstrijd 2013 bekend gemaakt.

Op de eerste plaats: Embrace the day (Hogeschool Windesheim, Zwolle), een apparaat dat mensen met trillingen in hun arm helpt deze trillingen tegen te gaan. Op de tweede plaats: Nest-in (Hanzehogeschool Groningen), een uitvinding die mensen in staat stelt eenvoudig een hoeslaken om de matras heen te doen en tevens de hoes om het dekbed trekt. En tot slot als derde: de Medicator (Stenden Hogeschool Emmen): een geautomatiseerde medicijndispenser die de gebruiker er aan herinnert dat de medicijnen worden ingenomen en precies die medicijnen afgeeft die ingenomen moeten worden. Worden de medicijnen niet genomen, dan wordt automatisch een hulpverlener ingeschakeld via het apparaat.

Rondom de wedstrijd was gelegenheid tot netwerken voor bedrijven en de opleidingsinstituten. Niet alleen de bedrijven van het Innovatiecluster waren daarbij aanwezig, maar ook veel leden van de Ondernemersvereniging Drachten (OVD), die dit jaar haar 60jarig bestaan viert.