Workshop data eigenaarschap

Nieuws | 5 april 2024

AI-Data eigenaarschap - workshop ICD

Een kennisverdiepingssessie door ICD

Op dinsdag 26 april organiseerde de ICD werkgroep AI (Artificial Intelligence) een essentiële workshop over het eigenaarschap van data, algoritmes en informatie. Dit evenement markeerde een belangrijke stap voor ICD-bedrijven om dieper in te gaan op de complexiteiten van data en hoe deze te beheren als een waardevol bezit.

Erns Jan Louwers
Erns Jan Louwers – Founding partner – attorney-at-law (‘advocaat’) at Louwers IP&Tech Advocaten

Ernst Jan Louwers, een gerespecteerde IP expert uit Eindhoven, speelde een cruciale rol in deze workshop. Met zijn expertise hielp hij de deelnemers door specifieke vragen en dilemma’s die leven binnen de ICD-bedrijven te navigeren. Zijn bijdrage was gericht op het verrijken van kennis op het gebied van data-eigendom en de juridische nuances die daarbij komen kijken.

De deelnemers, variërend van technici tot bedrijfsleiders, werden niet alleen toeschouwers maar ook actieve deelnemers in het gesprek over de toekomst van data eigendomsrecht. De discussies draaiden niet alleen om wetten en regelgeving, maar ook om de morele en ethische vragen die opkomen bij het navigeren door de digitale transformatie. Hoe bescherm je data in een wereld die voortdurend verandert? Hoe waarborg je de privacy en veiligheid van gebruikers terwijl je innoveert?

Naast de technische uiteenzettingen over het classificeren van data en de omzetting ervan naar intellectueel eigendom, werd er uitgebreid ingegaan op hoe deze kennis toe te passen in de praktijk. Dit omvatte levendige discussies over de relatie tussen klanten, OEM’s en toeleveranciers en hoe de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) deze dynamiek beïnvloedt.

Een toekomstgericht onderdeel van de discussie was de aanstaande AI-act vanuit de Europese Unie. De groep besefte dat deze wetgeving niet alleen zakelijke implicaties heeft, maar ook diep ingrijpt in de manier waarop we als samenleving omgaan met technologie. Het benadrukte het belang van vooruitdenken, niet alleen in technologische innovatie, maar ook in ethische overwegingen.

De workshop Data Eigenaarschap door de ICD werkgroep AI was een belangrijk moment voor alle deelnemende bedrijven. Het bood niet alleen diepgaande inzichten in de complexe wereld van data-eigendom en IP, maar ook praktische handvatten om hier in de toekomst strategisch mee om te gaan. Met de kennis en voorbereiding die nu is opgedaan, staan de ICD-bedrijven sterker in een steeds veranderende digitale wereld.