Demcon opent vestiging in Groningen

Nieuws | 16 maart 2017

Vanuit de vestiging in Son, bij Eindhoven, voeren nu ruim zestig medewerkers grote projecten uit voor klanten in diverse markten. Directeur Dennis Schipper voorziet in Groningen eenzelfde ontwikkeling. Vorig najaar opende het bedrijf een vestiging in Delft. Door de start in Groningen bestrijkt Demcon nu alle windstreken in ons land en is het bedrijf dichtbij de vier universiteiten die science & engineering aanbieden.

Rijksuniversiteit Groningen

Demcon voert grote projecten uit voor internationale opdrachtgevers en brengt met dochterondernemingen eigen producten op de markt. Het bedrijf blijft gestaag groeien en heeft voortdurend behoefte aan nieuwe, hoogopgeleide medewerkers van de technische universiteiten in Nederland. Het hoofdkantoor in Enschede en de vestigingen in Son en Delft zijn goed aangesloten op de technische universiteit in hun directe omgeving. Nu zet het bedrijf de stap naar Groningen, waar de brede Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich steeds nadrukkelijker profileert als een technische universiteit. 

Spraakmakend

Een spraakmakend project heeft Demcon al lopen in Groningen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar behandelt chirurg Koert de Jong leverkanker met behulp van een naald die de tumor ‘wegbrandt’. Demcon ontwikkelde een robot voor naaldplaatsing die sneller, efficiënter en patiëntvriendelijker is dan de procedure die de chirurg nu nog handmatig uitvoert. De technische innovator wil ook de kennis van de RUG inbrengen om de industrie in het Noorden te helpen hun productieprocessen te moderniseren.

Innovatief 

Hoogleraar discrete technologie en productieautomatisering aan de RUG, Jacquelien Scherpen, werkte al eerder samen met Demcon. ,,Ik ken het als een innovatief bedrijf dat dicht aan zit tegen mijn vakgebied van de regeltechniek. Ze zijn de afgelopen jaren betrokken geweest bij projecten die ik samen met de Universiteit Twente en andere partijen heb uitgevoerd.” Volgens Scherpen is het bedrijf interessant voor studenten science & engineering. ,,Denk aan technisch natuurkunde en industrial/mechanical engineering, maar ook aan biomedische techniek. Veel ontwikkelingen in ons onderzoek kunnen voor Demcon van belang zijn en omgekeerd hebben zij hoogwaardige kennis die voor ons interessant is.” Volgens de hoogleraar is het vanzelfsprekend dat de Groningse universiteit veel energie steekt in de ontvangst van het bedrijf. ,,Het past in het beleid van de universiteit om de relaties met de maatschappij en de industrie goed vorm te geven.”

Samenwerking 

Naast de samenwerking met de RUG wil Demcon zich manifesteren in Noord-Nederlandse netwerken voor technologie en innovatie. Een goed voorbeeld is Innovatiecluster Drachten, dat hightech bedrijven uit de hele regio bundelt in innovatie- en arbeidsmarktprojecten. Demcon heeft al aangeklopt bij Innovatiecluster Drachten om de samenwerkingsbanden aan te halen. Volgens programmamanager Joost Krebbekx van Innovatiecluster Drachten is Demcon een goede bekende. ,,Enkele van onze high tech partners werken al nauw met Demcon samen. Daarom staan wij open voor verkennende gesprekken om te kijken hoe we een eventuele samenwerking kunnen vormgeven”.   

RoSF

Demcon al deel in het Smart Industry fieldlab Region of Smart Factories (ROSF). In dit Noordelijke fieldlab werken veertig bedrijven en kennisinstellingen aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie ‘slimme’ fabrieken. Dit fieldlab is tot stand gekomen door een consortium onder aanvoering van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Onderzoekers van de RUG hebben een stevige inbreng in het fieldlab en Demcon voert er samen met Fokker uit Hoogeveen al een project uit.

Meer over Demcon

Demcon telt ruim 300 medewerkers en is een high-end technologieleverancier van mechatronische producten en systemen, met als focusgebieden hightech systems, medical devices, industrial systems & vision, optomechatronic systems en embedded systems. Het hoofdkantoor is gevestigd in Enschede. Nevenvestigingen zijn er in Eindhoven, Delft, Groningen, Oldenzaal en Münster (D).