Eerste EDU-robot trekt provinciegrens over naar Drenthe en strandt in Hoogeveen

Nieuws | 25 april 2018

Onze EDU-robot is de provinciegrens overgestoken. Op uitnodiging van middelbareschool RSG Wolfsbos, waar veel aandacht is voor techniekonderwijs, is EDU-robot dinsdag 24 april aangekomen in Hoogeveen. Twee leerlingen van de school en twee leerlingen van basisschool Villa Kakelbont ontvingen EDU-Robot uit handen van Bas de Nooijer van Ventura Systems en projectleider EDU-robotics voor ons bedrijvencluster.

De leerlingen vonden het geweldig, ze stelden interessante vragen, gingen aan de wandel met de robot, deden een high five en zelfs een dansje en rek-en-strek oefeningen waren geen enkel probleem voor de robot. ,,Dat is precies de manier waarop wij jongeren op een zo vroeg mogelijke leeftijd kennis laten maken met techniek”, legt Bas de Nooijer uit. Dat moet in Drenthe ook kunnen, dacht Petra Hummel, coördinator Techniekonderwijs bij RSG Wolfsbos. ,,Onze school is erg actief met techniekonderwijs en daar past deze robot uitstekend bij.” Volgens Petra Hummel is het de bedoeling dat leerlingen niet alleen vaardigheden ontwikkelen op het gebied van techniek en programmeren, maar dat ze ook ervaren hoe je kunt samenwerken en geduldig iets in elkaar kan zetten.

Leerlijn techniek

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool worden jaarlijks door RSG Wolfsbos uitgenodigd om technieklessen te volgen. Petra Hummel: ,,Zodra leerlingen vanuit het basisonderwijs doorstromen naar RSG Wolfsbos, kunnen de technieklessen worden voortgezet. Dat is onze doorlopende leerlijn van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

EDU-robotics

Alle ruim 400 Friese basisscholen hebben vorig jaar een EDU-robot ontvangen. ,,Om de keuze voor techniek onder de aandacht te brengen bij leerlingen van de basisschool, die vaak pas met techniek in aanraking komen als ze op de middelbare school al een beroepskeuze gemaakt hebben”, aldus Bas de Nooijer. In Friesland is het succesvolle project afgesloten in februari met een ‘terugkomdag’ voor alle robots in Leeuwarden. ,,Daar kwamen in schouwburg De Harmonie 900 leerlingen van 125 basisscholen bijeen mét hun robot, om aan elkaar te laten welke leuke dingen je met de robot kunt doen”. De samenwerkende high tech bedrijven hopen dat scholen en bedrijven in Drenthe, in samenwerking met de provincie Drenthe, dit project een vervolg geven. Bas de Nooijer: ,,Zodat straks alle basisschoolleerlingen in Noord-Nederland de kans krijgen om kennis te maken met techniek!”

Lees meer over EDU-robotics in Noord-Nederland

Bekijk het item bij RTV Drenthe

Lees het artikel in de Hoogeveensche Courant