‘Eigen’ afval levert nieuwe stofzuiger op

Nieuws | 8 oktober 2015

Een stofzuiger grotendeels gemaakt van gerecyclede doppen van frisdrankflessen en andere, afgedankte stofzuigers. Sinds kort is die in Friesland te koop. Het kunststofverwerkingsbedrijf AKG heeft het product ontwikkeld in samenwerking met Philips. 

Voor de productie van de stofzuiger wordt gebruikgemaakt van huishoudelijk afval van de Friese bevolking. Het apparaat is voorlopig alleen verkrijgbaar in de regio Drachten.

“Hij is niet speciaal bedoeld voor een milieubewuste doelgroep,” zegt Eelco Smit van Philips. “Het product moet gewoon kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk zijn.” Het Eindhovense bedrijf werkt ook nog aan een koffiezetapparaat van gerecycled materiaal.

Vierde plaats

In Nederland wordt 51 procent van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld. Daarmee staat het op de vierde plaats in Europa. Duitsland scoort met 65 procent het hoogst, daarna volgen Oostenrijk (62 procent) en België (57 procent). De Nederlandse doelstelling is om dit jaar een percentage van 60 tot 65 te halen.

Volgens berekeningen van Milieu Centraal is het theoretisch mogelijk om 81 procent van het huishoudelijk afval te recyclen. (Bron: NOS.nl)