Fieldlab CAMPIONE: Innovatieve Samenwerking voor Slim Onderhoud en AI

Nieuws | 6 juni 2023

Op 30 mei vond een inspirerende informatiesessie en rondleiding plaats bij het fieldlab CAMPIONE bij World Class Maintenance in Gilze en Rijen. Een aantal afgevaardigden van ICD-bedrijven bezocht het fieldlab, een bijzonder gebouw aan de Ericssonstraat, dat nu dienstdoet als een plek waar bedrijven en onderwijsinstellingen samenwerken aan projecten over ‘slim onderhoud’.

Naast een informatiesessie stond er een rondleiding op het programma over NXTGEN HIGHTECH fieldlab RAMSES. Dit project heeft als doel de betrouwbaarheid van hightechapparatuur te verbeteren door upgrades te plannen, beter onderhoud te verrichten en het uitwisselen van gebruikerservaringen tussen de operatie, de ontwerpers en producenten. 

Img 1236
Img 1235
Img 1233

Carmen Bratosin van TNO ESI gaf een interactieve presentatie over het ketenproject ADAM (Artificial Intelligence and Diagnostics for Maintenance) van de Nederlandse AI Coalitie, dat zich nu in de proof of concept-fase bevindt met participanten ASML, Neways en VDL ETG. Zij besprak hoe je de juiste gegevens van verschillende leveranciers kunt verzamelen om de juiste diagnose te stellen en hoe dit van invloed is op de bedrijfsvoering en het businessmodel. Een interessant vraagstuk waarbij kunstmatige intelligentie een grote rol speelt. 

Paul van Kempen, operationeel directeur van World Class Maintenance, legde uit waarom onderhoud van grote waarde is en hoe dit wordt onderzocht in verschillende toegankelijke fieldlabs. Daarnaast benadrukte hij het belang van kennisuitwisseling tussen de verschillende sectoren.

Na de presentaties was er een rondleiding door het fieldlab, waar vooral de koperen potten de aandacht trokken. Deze zijn onderdeel van een gedigitaliseerd brouwproces, waarbij elke student zijn eigen biertje kan brouwen. Dit bracht deelnemers op nieuwe ideeën voor digitalisering in verschillende sectoren.

Tijdens het bezoek werden de deelnemers geïnspireerd tot het bedenken van nieuwe mogelijkheden. Daarnaast vonden er discussies plaats over implementatie en samenwerking en kwamen use cases aan bod. Precies wat je zou verwachten van zo’n evenement. 


Meer informatie over het project NXTGEN HIGHTECH fieldlab RAMSES vind je hier.