FlexInSole wint Uitvinderswedstrijd 2014

Nieuws | 30 juni 2014

Het Innovatiecluster Drachten organiseerde afgelopen dinsdag voor de tweede keer de Uitvinderswedstrijd samen met de gemeente. Opdracht luidde: ontwerp een product dat stressreducerend werkt. Dertien inzendingen streden om de hoofdprijs van € 3000. De jury koos unaniem voor de FlexInSole van een groep studenten van de Hanzehogeschool Groningen. De FlexInSole is een inlegzool die via de voetreflex de hartslag meet en zo aan de gebruiker kan laten weten hoe hoog het stressniveau is. De benodigde batterij laadt tijdens het lopen op door de warmte en de wrijving die ontstaat. Via een bijbehorende app kan de gebruiker vervolgens leren wat er aan een te hoog stressniveau te doen is, zo bedacht het zestal Bastiaan Rijsenbrij, Ingrid Schuiten, Ivan Milovamovic, Jennifer Yang, Bart Schot en Stenz Bandringa. De jury vond dat concept compleet en bruikbaar in het dagelijks leven.

De tweede prijs (€ 2000) ging naar Diane Betoux van Hogeschool Windesheim. Zij ontwikkelde een Breathing Box om regelmatiger te leren ademhalen. De derde prijs (€ 1000) was voor Esther Kakes (eveneens Hogeschool Windesheim). Zij ontwikkelde een ”Healphone” waarmee drukpunten op het hoofd en in de nek worden gestimuleerd en zo pijn helpt op te lossen.

De Uitvinderswedstrijd leverde voor tientallen studenten inspiratie op om te laten zien hoe nieuwe technieken deel kunnen uitmaken van het dagelijks leven. Ze deelden die enthousiast met het aanwezige publiek. Er deden groepen studenten mee van Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Windesheim, Stenden Hogeschool uit Emmen, HIT Assen en de Rijksuniversiteit Groningen. Een foto impressie van de dag vindt u hier.

 

Winnaars Uitvinderswedstrijd 2014 (Foto: Erna van der Wijk)