Grote Engelse order voor WhisperPower

Nieuws | 9 november 2020

Met eco-vriendelijke powersystemen voorziet WhisperPower de Engelse mobiele gezondheidscentra van stroom. Het hightechbedrijf uit Drachten heeft hiervoor een grote order ter waarde van 1 miljoen euro in de wacht gesleept. 

‘We gaan niet alleen een succes maken van deze opdracht, maar ook verdere groei in Engeland realiseren’

Roel ter Heide, eigenaar/directeur WhisperPower
Mobiel gezondheidscentrum van de Engelse National Health Service.
Mobiel gezondheidscentrum National Health Service.

Maar liefst 30 trailers, waarmee de National Health Service in Engeland onder meer borstkankeronderzoek doet, krijgen de nieuwe WhisperPower Hybride Technologie. ‘Waar voorheen grote dieselgeneratoren continue moesten draaien, wekt dit systeem met zonnepanelen de benodigde elektriciteit op’, legt Roel ter Heide uit. Hij is eigenaar en directeur van WhisperPower. Volgens hem is hybridetechnologie de noodzakelijke tussenstap naar een fossielvrije wereld. Daarom vormt een kleine, stille en ultrazuinige dieselgenerator binnen dit systeem de back-up. ‘Bijvoorbeeld voor als de zonopbrengts onvoldoende is, zoals in de winter en het voorjaar. Dan worden de accu’s geladen door de WhisperPower fluistersets. Ze voldoen aan de strenge Europese norm voor emissie uitstoot.’ Het resultaat is dat dit systeem niet alleen de CO2 uitstoot met 75 procent reduceert. Er is ook sprake van halvering van de operationele kosten. ‘En het mooiste? Er is altijd gegarandeerd stroom voor handen om medisch onderzoek te kunnen doen’, aldus Ter Heide.

Onderscheidend

Het systeem bestaat uit een solar-lithium omvormer van 7 – 32 kVA vermogen. Deze is gekoppeld aan een accu die, als de zonopbrengst onvoldoende is, geladen wordt door een zeer efficiënte kleine dieselgenerator. Deze generator werkt fossiel-brandstofneutraal en voorziet allerlei apparaten van 230 V of 3 x 380 V van stroom. Een snellader zorgt ervoor dat de laagspanningsaccu’ s (24 of 48 VDC) vliegensvlug worden herladen. ‘We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd om deze hybridetechniek te ontwikkelen. Vooral de ontwikkeling van de hoogvermogen omvormers was erg kostbaar. Net als het probleemloos laten werken van grote lithium accupakketten.’ Het resultaat mag er zijn. Nationaal en internationaal kan WhisperPower het systeem nu in grote volumes aanbieden. Naast Engeland ziet Ter Heide vooral kansen in Duitsland. ‘Daar is de dieselmotor volledig uit de gratie.’

Service en groei

De komende maanden produceert WhisperPower de systemen in Drachten. Het resultaat is dat vanaf april volgend jaar de eerste exemplaren naar Engeland verscheept kunnen worden. Daar bouwt Lynton Trailers, gevestigd in Hadfield, Glossop (UK), de nieuwe mobiele gezondheidscentra. Voor service en support is WhisperPower UK Ltd opgericht. Dat is een volle dochteronderneming van WhisperPower BV, gevestigd in Sheffield. Ter Heide: ‘Van hieruit gaan we niet alleen een succes maken van deze opdracht, maar ook verdere groei in Engeland realiseren’. 

Over WhisperPower

WhisperPower is specialist in de beste, duurzame en meest efficiënte elektrische systeemoplossingen. Bijvoorbeeld voor vaartuigen, jachten, voertuigen en huizen. Maar ook voor objecten zonder elektrische aansluitingen en de industrie. Door dieselpower slim te combineren met vermogenselektronica en accutechniek, kunnen de generatoren en elektrische systemen onverstoorbaar, stil en trillingvrij hun werk doen. En dat allemaal onder de moeilijkste omstandigheden. Het leveringsprogramma bestrijkt vermogens van 500 watt tot 500 KW, dus voor elke toepassing is er een oplossing.