Hightech open dag: robots, zonneboot en vacatures

Nieuws | 27 mei 2019

De techniekstudenten van het HTCC-ochtendprogramma lopen nog rond, als om 13.00 uur de eerste bezoekers aan de open dag klaarstaan voor een rondleiding. Herkenbaar aan zijn rode Resato-polo leidt directeur en mede-eigenaar Ton Driessen enthousiast de eerste belangstellenden door zijn fabriek. Vooral de spectaculaire waterstraalsnijder trekt de aandacht. Driessen legt uit. ,,Met een druk van maar liefst 4.000 bar ‘snijdt’ het water vrijwel elk materiaal. Denk aan aluminium, staal, koper en titanium.’’ Maar ook glas, kunststoffen en composietmaterialen kunnen met de waterstraalsnijder goed worden bewerkt, omdat er geen warmte of schadelijke damp bij vrijkomt. ,,Wat met de sterkste diamantsnijders niet lukt, krijgen wij wel voor elkaar.’’ De waterstraalsnijder van Resato gaat de hele wereld over en vind je onder onder in de autoindustrie en waar plaatwerk en kunststoffen gesneden worden voor de assemblage van bijvoorbeeld machines.

Dash

Verderop spelen kinderen met Dash, een vloerrobot die met speciale apps op een iPad bediend wordt. Brancheorganisatie FME heeft een playground ingericht waarin de kinderen de robot langs een parcours sturen. In de praktijk blijkt dit moeilijker dan het lijkt, maar niet minder leuk. Kinderen reageren enthousiast, net als hun ouders. Want de leeftijdsgrens voor dit speelgoed van 5 t/m 13 jaar wordt ruim opgevat. Logisch, want wie ouder is kan vrij eenvoudig zélf appjes maken om zo’n robotje te besturen.      

Vacatures

Op technoplayground waar de hightechbedrijven van Innovatiecluster Drachten zich presenteren maken bezoekers kennis met allerlei praktische toepassingen van techniek. PerkinElmer toont een machine die de kwaliteit van melk toetst, vlak na het melken van de koe. Aan allerlei waarden kan de boer meteen zien of zijn koe gezond is of niet. Bij Neopost, bekend van de volautomatische inpakmachines voor webwinkels, kunnen kinderen uit allerlei onderdelen zélf een metalen vliegtuigje bouwen. En Philips toont naast de highend scheerapparaten minimodellen van stofzuigers en een heuse menselijke hand, 3D geprint met een gloednieuwe industriële kunststofprinter. Medewerkers van Ventura komen zelfs tot zaken, als een bezoeker interesse toont in een van hun vacatures.           

Solarboot

De solarboot van het WhisperPower Solarteam trekt ook de aandacht. De boot die het team toont voor de solarraces van dit jaar is een sterk verbeterde versie. ,,We hebben de boot van vorig jaar met maar liefst 120 kilo weten terug te brengen. Dat scheelt bijna de helft van het gewicht’’, vertelt teammanager Jeroen Antonisse. Zijn zeskoppig team heeft het afgelopen jaar, samen met onder andere techneuten van hightechbedrijf WhisperPower, hard gewerkt. ,,We gaan dit jaar voor een podiumplaats’’, vertelt Antonisse. Of dat lukt? De eerste wedstrijd dat het team haar kunsten vertoont is vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni tijdens het NK Zonnebootrace in Akkrum.