ICD Learning Day: ‘Het mirakel van Drachten’

Nieuws | 10 december 2020

Honderddertig techneuten van Innovatiecluster Drachten presenteerden donderdag 3 december de resultaten van hun speurtochten naar innovaties. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse ICD Learning Day. Gastspreker Jouke de Vries, president van de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde onder de indruk te zijn. ‘Jullie samenwerkende hightechbedrijven zijn ‘Het mirakel van Drachten’.’

Icd Learning Day Jouke De Vries 01
Jouke de Vries, president Rijksuniversiteit Groningen.

De bedenker van de Universiteit van het Noorden stimuleert overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om in zogenaamde ecosystemen samen te werken. Het hightech ecosysteem dat de ICD-bedrijven in en om Drachten hebben opgebouwd vindt hij een goed voorbeeld. ‘Op mijn zoektocht naar kansen voor de universiteit om samen te werken stuitte ik in Drachten op een gespreid bedje.’ Het resultaat kennen we inmiddels als de Masters Degree Mechanical Engineering. Studeren in Groningen en ‘learning on the spot’ in Drachten is volgens de Vries de mooist denkbare combinatie. ‘Dat maakt de samenwerkende hightechbedrijven tot het mirakel van Drachten, omdat het prachtige bedrijven herbergt die belangrijk zijn om het Noorden verder te brengen.’ 

Netwerk

De Vries startte de universiteit van het Noorden vanwege zijn kritiek op de werkwijze van universiteiten. De combinatie van internationaal en regionaal is volgens hem erg vruchtbaar en dé oplossing om samen verder te komen. ‘Ik ben begonnen om vanuit Groningen de Campus Fryslân te ontwikkelen. De volgende stap was samenwerking met het ICD in de master Mechanical Engineering. De derde stap is nauwe samenwerking met Emmen en vervolgens met de Eems-Dollardregio. Dan hebben we een prachtig regionaal netwerk.’ Daar horen volgens de universiteitspresident Dwingeloo, Franeker, Leeuwarden, Oldenburg, Papenbrug en Hamburg ook bij. ‘Want, wat is nu feitelijk het Noorden?’, aldus De Vries. 

Samenbrengen

Nieuwsgierig naar de resultaten van de R&D-projecten heeft de Vries nog een advies voor de engineers van onze bedrijven. ‘Competitie tussen bedrijven is belangrijk, maar samenwerken en ideeën delen nog belangrijker. Je moet immers scherp blijven om op de rand van de techniek nieuwe dingen te ontwikkelen’, legt hij uit. Samenwerken met de universiteit is volgens De Vries minstens zo belangrijk. Hij pleit ervoor om de komende twintig jaar professoren, studenten, medewerkers en leidinggevenden te blijven samenbrengen. ‘Ook al willen professoren niet worden lastiggevallen met ondernemersproblemen en commercie en het liefst alleen maar onderzoek doen. Want als we onderzoek willen blijven doen, hebben we de funding én samenwerking van het bedrijfsleven hard nodig!’ 

R&D-projecten
Icd Learning Day 8 Projecten

In vier rondes maakten de engineers kennis met elkaar en de projecten waar de samenwerkende hightechbedrijven aan werken zijn: 

  • Smart Machines 2.0: ontdek hoe big data het voorspellend onderhoud van systemen over de hele wereld en in jouw fabriek kan verbeteren.
  • Parts & components Inspection by Vision: nieuwe camera’s, met vision-opstellingen en nieuwe vision-toepassingen.
  • Artificial Intelligence and Machine Learning: over datafusie, data-integrity, anomalieën en geleerde lessen.
  • CCR 2.0: Cobots in de praktijk, nieuwe productieprocessen veilig geautomatiseerd en aangesloten op Business Informatie Systemen.
  • Paperless Factories: lessen die zijn geleerd door het beroemde Fraunhofer-instituut en vertaald in verschillende ICD-fabrieken.
  • Advanced Additive: nieuwe inzichten in highperformance 3D-plastic printen en nieuwe 3D-metaaltoepassingen klaar voor NXT-niveau + 3D-elektronica.
  • Flexible systems: hoe ver is het team gekomen met snel veranderende machineconfiguraties?
  • Environmental protected electronics: coatings, gietstukken en andere beschermende maatregelen. Wat is de beste manier?