Vuurdoop voor masterstudenten in Drachten

Nieuws | 6 maart 2020

Start Mastertracks In Drachten
Start Mastertracks In Drachten

De eerste studenten van de nieuwe masteropleiding Mechanical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen beleefden woensdag 4 maart in Drachten hun vuurdoop. Op de locatie van hightechbedrijf BD maakten ze kennis met Innovatiecluster Drachten. Daar starten ze dit najaar met hun afstudeeropdracht.

Een historisch moment. Alleen al omdat het de eerste stappen zijn van de ‘universiteit van het Noorden’ in Drachten. Na de zomer starten twee trajecten. Eerst het (afstudeer)jaar van de tweejarige masteropleiding Mechanical Engineering met Smart Factories & Advanced Instrumentation. Vervolgens het eerste jaar van Process Design for Energy Systems en Materials for Mechanical Engineering. Uiteindelijk mikt de universiteit op zestig studenten voor gezamenlijk vier mastertracks. 

Superinteressant

,,Vanmiddag hebben de studenten kennisgemaakt met onze hightechbedrijven. Nu zetten ze een eerste stap naar een mooie afstudeeropdracht Smart Factories en Advanced Instruments’’, vertelt programmamanager Joost Krebbekx. Ondanks hun voorkeurs zijn sommigen door de presentaties aan het twijfelen gebracht. Bijvoorbeeld door het verhaal van Joost Zeilstra. Hij is manager mechanische ontwikkeling bij BD en vertelde over de wereld van ‘zijn’ medische systemen. Ook de gesprekken met de aanwezige R&D-managers van de andere bedrijven maakten het er niet makkelijker op. Student Tijs vatte het kort en bondig samen: ,,Tjee, ik dacht dat ik niks met de medische sector had, maar dit is superinteressant!’’.

Zien is geloven

De studenten maakten kennis met verschillende vraagstukken binnen de bedrijven. Aan de hand van 5 archetypen werden vraagstellingen gepresenteerd. Daar kunnen de studenten mee aan de slag. En zoals verwacht, was er natuurlijk ook een tour door het R&D-centrum van BD. ,,Want zien is geloven!’’, aldus Krebbekx. ,,Studenten hebben hier hun gedachten kunnen aanscherpen.” Na een korte wandeling naar Whisper Power stond een andere groep studenten oog-in-oog met drie stations-assemblagelijnen waar verschillende soorten generatoren worden gemaakt. ,,Whisper Power wil een stap in de richting van Industry 4.0 maken. Het mooie is dat de studenten hier een mooie bijdrage aan kunnen leveren”, aldus Krebbekx.

De komende twee maanden zullen de de studenten en de bedrijven verder invulling geven aan de eerste zogenaamde designopdracht. Op 31 augustus worden ze vervolgens verwacht bij de afstudeerbegeleider van het door hen gekozen bedrijf.

Over de mastertrack

De masteropleiding Mechanical Engineering is onderdeel van de Faculty of Science and Engineering. De opleiding biedt de studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories. Dit jaar wordt dat uitgebreid met Process Design for Energy Systems en Materials for Mechanical Engineering. Na hun master mogen de studenten de ir-titel voeren. Studenten Smart Factories volgen hun tweede studiejaar in de het ICD Shared Facility Center in Drachten. Daar krijgen ze colleges en doen ze onderzoek. Het resultaat is dat ze intelligente, samenhangende en op maat gemaakte productieprocessen ontwerpen voor de fabriek van de toekomst. Krebbekx: ,,Het is de bedoeling om binnen vijf jaar uit te groeien tot een volwaardige opleiding met als belangrijkste drijfveer om bachelorstudenten perspectief te geven op een loopbaan in Noord-Nederland.’’