Innovatiecluster Drachten pakt mismatch arbeidsmarkt aan

Nieuws | 13 januari 2019

Het aantal werkenden is volgens het ING Economisch Bureau terug op het peil van 2008, maar zou vooral onder lager en middelbaar opgeleiden hoger kunnen. Deze mismatch op de arbeidsmarkt wordt onder meer aangepakt door Innovatiecluster Drachten. ,,Die bindt technisch talent voor de hightech industrie aan de regio door zelf opleidingen te ontwikkelen en intensief samen te werken met (internationale) onderwijsinstellingen”, aldus de publicatie van de bank. 

Krappe arbeidsmarkt

Al is de werkloosheid in Fryslân gedaald, de bank voorziet in 2019 dat de banengroei geleidelijk zal afnemen. Dit geldt niet voor de Friese zorgsector, waar de vraag naar werknemers nog zal stijgen. Al is de spanning op de arbeidsmarkt kleiner dan in de meeste andere provincies, ook in Fryslân is volgens ING in 2019 sprake van krapte. ,,Die doet zich vooral voor in de techniek, ICT, zorg en logistiek.” In 2018 was het aantal openstaande vacatures 30 procent hoger dan een jaar eerder. De bank verwacht dat de Friese werkloosheid dit jaar nog iets verder zal dalen, tot 12.000 personen (3,8%).

De Zuid-Friese economie, waar agrifood, maakindustrie en bouw een prominente positie innemen, groeit sterker dan het noordelijk deel. In Leeuwarden stokt de banengroei vooral door de digitalisering bij financiële instellingen en de publieke sector.

Lees hier het hele rapport van ING Economisch Bureau.