Innovatief ontwerp wint prestigieuze prijs bij ICD

Nieuws | 10 januari 2024

In een recente ontwikkeling binnen het Innovatiecluster Drachten heeft een team van talentvolle studenten van de Universiteit Twente een baanbrekende overwinning behaald. Hun project, genaamd “Space Case”, werd unaniem gekozen als winnaar in een uitdagende ontwerpwedstrijd, georganiseerd door ASTRON en het Innovatiecluster.

De opdracht was ambitieus: ontwerp een nieuwe versie van de LOFAR HBA internationale station. Het nieuwe ontwerp moest in één container passen (in plaats van de huidige 16), vooraf getest zijn, en snel in het veld kunnen worden opgezet door een klein team. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de kernonderdelen zoals de antenne, ontvanger, en grondvlak.

Het winnende ontwerp van Wouter Boerwinkel, Koen Geurtsen, Eva van Os, en Mark van Donkersgoed, studenten van de Universiteit Twente, voldeed aan al deze eisen. Hun innovatieve aanpak en efficiënte ontwerp wist de jury, bestaande uit leden van de Universiteit Twente, Principia, en ASTRON, te overtuigen.

Dit project weerspiegelt niet alleen de geavanceerde technische vaardigheden en creativiteit van de studenten, maar toont ook de kracht van samenwerking tussen academische instellingen en industriële partners. De prijs van €3000, beschikbaar gesteld door Innovatiecluster Drachten en Principia, benadrukt de waardering en ondersteuning voor dergelijke innovatieve inspanningen.

De organisatie van de wedstrijd werd vakkundig uitgevoerd door W.S.G. Isaac Newton, de studievereniging voor werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Hun inzet en toewijding speelden een cruciale rol in het succes van deze competitie.

Het Innovatiecluster Drachten blijft een broeinest voor technologische vooruitgang en een platform voor de volgende generatie ingenieurs om hun vaardigheden en creativiteit te tonen. Met dit soort initiatieven wordt de weg vrijgemaakt voor toekomstige innovaties die een belangrijke rol kunnen spelen in de wetenschappelijke en technologische ontwikkeling in Nederland en daarbuiten.

Astron LOFAR Space Case