Innovatie en samenwerking centraal tijdens prominent bezoek aan technologische bedrijven van noord-nederland

Nieuws | 17 november 2023

Op donderdag 16 november had het ICD de eer om Sandor Gaastra, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, te verwelkomen. Dit bezoek gaf ons de gelegenheid om de diversiteit en het hoge niveau van technologische bedrijven in onze regio te demonstreren.

Photonis Bezoek Icd Met Ezk Sandor Gaastra

Het programma startte bij Photonis (Exosens Group), waar plantmanager Melvin Akker een overzicht gaf van de recente ontwikkelingen in de defensie-industrie. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het bedrijf zich maximaal inspant en inmiddels meer dan 400 medewerkers in dienst heeft.

Deze vooruitgang in de ontwikkeling en productie van hoogtechnologische sensor- en detectieapparatuur is typerend voor Noord-Nederland, waar op meerdere locaties vergelijkbare innovaties plaatsvinden. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door de productiefaciliteiten, waar men getuige kon zijn van talrijke precisieprocessen.

Bd Met Icd Bestuur En Ezk Sandor Gaastra 1

Onze tweede stop was bij BD in Drachten, waar gastheer Joost Zeilstra, directeur R&D, de significante impact van hun technologieën uiteenzette. BD werkt onder de vlag van SDG3: Health aan de bestrijding van bacteriële resistentie tegen antibiotica. Met hun snelle diagnosemethoden voor bacteriële infecties redden zij dagelijks levens over de hele wereld.

Tijdens dit bezoek, waarbij vertegenwoordigers van de provincie Friesland, de gemeente Smallingerland en de Rijksuniversiteit Groningen aanwezig waren (met Prof.dr. Joost Frenken, decaan van de faculteit Science & Engineering van de RUG, die via een videoboodschap zijn bijdrage leverde), werden de toekomstige ambities en plannen van het ICD en de bredere systems community uiteengezet.

Dit was bedoeld om het unieke ‘Noordelijke DNA’ beter te profileren: autonome (fabrieks)systemen, een wereldwijd verbonden ‘installed-base’ (>250.000 systemen), high tech sensoring & HPC, en de unieke relatie van de regio met universiteiten in Noord-Duitsland.

Nts Sytze De Graaf Ezk Sandor Gaastra

Het derde bezoek was aan NTS Drachten, waar de ontwikkelingen in high tech ultraprecisietechnologieën benadrukt werden. Klaas Geschiere, Managing Director van NTS Drachten, lichtte toe dat gerenommeerde klanten van over de hele wereld naar NTS Drachten komen voor de productie van onderdelen met uiterst nauwkeurige toleranties. R&D-manager Sytze de Graaf, PhD, Materiaal Specialist, demonstreerde met behulp van elektronenmicroscoopbeelden de precisie die bereikt wordt bij het frezen op atoomniveau, vergelijkbaar met het bewerken van risotto, maar dan in metaal.

Tot slot werd er bij elk bedrijf stilgestaan bij de collectieve voordelen van het ICD en hoe deze in de praktijk voordelen opleveren en zullen blijven bieden. Kortom, het was een inspirerende dag, niet alleen voor de bezoekers maar ook voor het bestuur van het ICD, dat deze gelegenheid aangreep om kennis te maken en het indrukwekkende werk in de praktijk te zien floreren.